siekiera dla ojca
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Apo
- Gadu Gadu: 3099476
- Tytuł użytkownika: WATAHA Z POPRAWCZAKA
Zbliżają się święta, więc postanowiłam w tym roku robić prezenty praktyczne.
Dla ojca wymyśliłam sobie siekierę, ale proszę o radę bardziej doświadczonych forumowiczów - zwłaszcza tych, którzy mają w domu kominki.
Otóż siekiera będzie głównie używana do rozłupywania większych kawałków drewna (ja wiem - max półmetrowych..) na mniejsze - takie do kominka, ale przede wszystkim do robienia takich małych "drewieniek" z rzeczonych klocków na rozpałkę.
Rozmawiałam kiedyś z Pingwiniakiem na ten temat, ale szczerze mówiąc to zupełnie już nie pamiętam, co mi mówił...
W sumie to zastanawiam się nad Fiskarsem x25, ale może jest coś fajniejszego.
Dla ojca wymyśliłam sobie siekierę, ale proszę o radę bardziej doświadczonych forumowiczów - zwłaszcza tych, którzy mają w domu kominki.
Otóż siekiera będzie głównie używana do rozłupywania większych kawałków drewna (ja wiem - max półmetrowych..) na mniejsze - takie do kominka, ale przede wszystkim do robienia takich małych "drewieniek" z rzeczonych klocków na rozpałkę.
Rozmawiałam kiedyś z Pingwiniakiem na ten temat, ale szczerze mówiąc to zupełnie już nie pamiętam, co mi mówił...
W sumie to zastanawiam się nad Fiskarsem x25, ale może jest coś fajniejszego.
look deep into nature and then you will understand everything better
I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
X17...... winna wystarczyć, bo jak piszesz:
Sam używam X25 to rozbijania dowiezionych klocków z fi 50 cm na 4x
Ale przy piecu mam siekierkę 1,0 kg, bo tu jednoręczność jest pożądana. Kup mu jakąś fajną 800-1000 g - i tak jedna siekiera nie załatwi wszystkiego.,
np. Hultafors 850 g -
http://www.bushcraftpl.com/sklep/pl/sie ... 650mm.html
Nie tylko użyteczna, dobra ale też piękna po prostu, klasyka (jak wyroby Wetterlings czy Gransfors)

Film Hultafors 850g
albo X21 jako średnią.ale przede wszystkim do robienia takich małych "drewieniek" z rzeczonych klocków na rozpałkę.
Sam używam X25 to rozbijania dowiezionych klocków z fi 50 cm na 4x
Ale przy piecu mam siekierkę 1,0 kg, bo tu jednoręczność jest pożądana. Kup mu jakąś fajną 800-1000 g - i tak jedna siekiera nie załatwi wszystkiego.,
np. Hultafors 850 g -
http://www.bushcraftpl.com/sklep/pl/sie ... 650mm.html
Nie tylko użyteczna, dobra ale też piękna po prostu, klasyka (jak wyroby Wetterlings czy Gransfors)

Film Hultafors 850g
Co do Hultafors'a to potwierdzam - bardzo dobra siekiera. Co ciekawe występuje pod różnymi opisami i w różnej cenie - od 159 do 380zł. A to ciągle ta sama siekiera, różni się tylko starannością wykończenia ostrza i ceną oczywiście. No i ma skórzane wykończenia. Ale po naostrzeniu i wykonaniu osłon we własnym zakresie niczym się nie będzie różniła...
Ogólnie bardzo polecam...
Ogólnie bardzo polecam...
- Apo
Zirkau nie chcę węglówki, bo w piwnicy jest generalnie dość wilgotno a widzę, że ten Hultaj to właśnie węglówka.. Nie wchodzi w grę żadne nadmierne dbanie o ten sprzęt, bo jak znam ojca to nie będzie tego robić
I nie jest za lekka? 850g?
I do takich prac potrzebuje siekiery 

Właśnie takie rozbijanie najczęściej wchodzi w gręZirkau pisze:Sam używam X25 to rozbijania dowiezionych klocków z fi 50 cm na 4x

- GawroN
- Gadu Gadu: 1519631
- Tytuł użytkownika: Szczupły blondyn
Apo ja mam siekierę Husqarny i dbam o nią zerowo, tzn. używam tylko. Przy pierwszych pracach sama się czyści.
Całe życie z wariatami
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
zakładałem raczej że gro roboty, to nie te duże, ałe do robienia tych małuch, maluczkich do rpalania bo pisalaś sama:Apo pisze:Zirkau nie chcę węglówki, bo w piwnicy jest generalnie dość wilgotno a widzę, że ten Hultaj to właśnie węglówka.. Nie wchodzi w grę żadne nadmierne dbanie o ten sprzęt, bo jak znam ojca to nie będzie tego robić![]()
Właśnie takie rozbijanie najczęściej wchodzi w gręZirkau pisze:Sam używam X25 to rozbijania dowiezionych klocków z fi 50 cm na 4xI do takich prac potrzebuje siekiery
wtedy na te drobne klocuszki jak znalazł ta 850g... Bo do łupania na grube klocki to X21 lub X25. Tylko że te połupane klocki właśnie łupię tą 1kg (bo taką mam) na te małe, do rozpałki. Jak już się rozpali to wrzucam te ćwiartki i pięknie potem utzyjmują żarale przede wszystkim do robienia takich małych "drewieniek" z rzeczonych klocków na rozpałkę.
- Apo
A jaki model?GawroN pisze:Apo ja mam siekierę Husqarny i dbam o nią zerowo, tzn. używam tylko. Przy pierwszych pracach sama się czyści.
Zirkau ano widzisz - źle napisałam. Chodziło mi o rozłupywanie tych większych, bo takie na podpałkę to raz dwa byle jaką siekierą można zrobić (z resztą nie potrzeba ich dużo, bo w sumie w sezonie grzewczym kominek pali się prawie non-stop, więc podpałki raczej nie trzeba - często wystarczy sam żar rozgrzebać).
Sikor ten Hultaj już mnie bardziej przekonuje.
A co z długością trzonka? Przecież to też ma znaczenie

jak do łupania fi 50 cm, to jednak 70 cm i min 1,5 kg.
takie X25 chyba najlepsze do tego, przy 180 cm wzrostu.
Ale pytanie: jak cięzkie siekierki posiada? Dobrać takiej której brakuje - czy jeśli brak jednoręcznej to kupić jednak tego Hultaja 850g i 65 cm, a jak brakuje dobrej do łupania (bo dotychczasowa lekka i klinuje się) to brac tego fiskarsa
takie X25 chyba najlepsze do tego, przy 180 cm wzrostu.
Ale pytanie: jak cięzkie siekierki posiada? Dobrać takiej której brakuje - czy jeśli brak jednoręcznej to kupić jednak tego Hultaja 850g i 65 cm, a jak brakuje dobrej do łupania (bo dotychczasowa lekka i klinuje się) to brac tego fiskarsa
- GawroN
Całe życie z wariatami
- GawroN
ok. 180 zł - tam trzeba wybrać cenę siekiery - na dzień dobry jest podana cena trzonka.
LINK - inny sklep
LINK - inny sklep
Całe życie z wariatami
- Apo
Czyli suma summarum i tak powinnam wybierać między:
- fiskarsem x25 (o ile dobrze widzę 1,82kg, 72,2cm trzonek)
- husqvarną Gawrona - ale ta z linku waży tylko 0,85 kg i ma 65cm
- hultajem 850g/650mm i zaproponowanym przez Sikora 1,2kg/70cm <-- widzę, że przy tej długości trzonka jest jeszcze 1kg.
Kurde, chyba się zdecyduje na Hultaja, chociaż w opisie widzę, że jest "uniwersalna" ale chyba najbardziej mi się podoba
http://www.bushcraftpl.com/sklep/pl/hom ... 700mm.html
- fiskarsem x25 (o ile dobrze widzę 1,82kg, 72,2cm trzonek)
- husqvarną Gawrona - ale ta z linku waży tylko 0,85 kg i ma 65cm
- hultajem 850g/650mm i zaproponowanym przez Sikora 1,2kg/70cm <-- widzę, że przy tej długości trzonka jest jeszcze 1kg.
Kurde, chyba się zdecyduje na Hultaja, chociaż w opisie widzę, że jest "uniwersalna" ale chyba najbardziej mi się podoba

Trza wspierać naszychSikor pisze:Trzeba się naprawdę starać, żeby siekiera zardzewiała do wżerów.
A może coś takiego: Siekiera uniwersalna HULTAFORS HY10 1,2 kg. Ręcznie kuta. W necie za 178 PLNów.

http://www.bushcraftpl.com/sklep/pl/hom ... 700mm.html
- GawroN
Apo, a jakiej siekiery używa teraz papcio ? Może lepiej mu dokupić siekierę dużą i ciężką do rozłupywania, albo mniejszą (krótki trzonek) do robienia rozpałki ?
Całe życie z wariatami
- Apo
Szczerze mówiąc to nie wiem... Jakąś tam ma do rozłupywania, ale ojciec nie lata po necie i nie szuka co jest fajne a co nie. Jakąś siekierkę ma to nią rąbie i tyle. Kupię mu teraz fajną do rozłupywania a na kolejne święta do "patyczków na rozpałkę".
To jest fajny facet, więc niech ma fajny sprzęt
Jak już ogarnę mu podstawę po pobawimy się dalej w szczegóły 
To jest fajny facet, więc niech ma fajny sprzęt

- hycek
- Gadu Gadu: 3364770
- Tytuł użytkownika: hycek
Ja bym polecił fiskars x21+xa2 narzędzie do podnoszenia klocków.Teraz dobre ceny są.
http://domitech.pl/product-pol-7350-Sie ... 25438.html
Też mam większą siekierę.Nie trzeba tyle siły wkładać.No chyba że ojciec ma krzepę to najlepiej tą co polecił Zirkau.Mam też rozłupywarkę 3kg i szczerze rzadko używam właśnie z powodu dużego wkładu siły.
http://domitech.pl/product-pol-7350-Sie ... 25438.html
Też mam większą siekierę.Nie trzeba tyle siły wkładać.No chyba że ojciec ma krzepę to najlepiej tą co polecił Zirkau.Mam też rozłupywarkę 3kg i szczerze rzadko używam właśnie z powodu dużego wkładu siły.
,,- Mieszczuch jesteś.Twój porządek murami ogrodzony, tam też Twoje mądrości może i co warte. ''
- Apo
Yyyyyy!! No jak już się zdecydowałam na Hultaja, to mi tutaj mieszaszZirkau pisze:Szczerze mowiac jak do rozlupywania jako podstawowa to tylko X25

Bycek x21 waży 1735g a obracaliśmy się w gadach do 1,2kg
Apo, jedną siekierą ojciec nie obskoczy wszystkiego. Po tj 1,2 kg kup 850g i X25, każdą na inną okazję. Bo 1,2 kg jest dobra do ścinania, ale do łupania fi 50 cm idealna nie będzie.
Założyłaś na początek dwie sprawy:
- łupanie fi 50 cm - tu najlepsza X25, X17, tą 1,2 kg też obskoczy
- łupanie na drobne szczapy do rozpałki Tu max 1kg..... idealne 600-850g
Założyłaś na początek dwie sprawy:
- łupanie fi 50 cm - tu najlepsza X25, X17, tą 1,2 kg też obskoczy
- łupanie na drobne szczapy do rozpałki Tu max 1kg..... idealne 600-850g
- Apo
I tak zrobię. Hultaj 1,2kg poleci na początek. Równie dobrze przed zwożeniem pniaków do piwnicy mógł je trochę ogarniać na działce i częściowo ciąć piłą - nie będą już miały więc fi50 tylko będą mniejsze i ta 1,2kg powinna dać radę. Na wszelki wielki odwiedzę jeszcze piwnicę i zobaczę co tam ma.
Druga będzie mała - tak, jak piszesz do robienia rozpałkowych szczapek.
Trzecia zapewne będzie cięższa - może x25 a może x21, ale to jeszcze trochę czasu
W każdym razie bardzo dziękuję za wszystkie rady i sugestie.
Druga będzie mała - tak, jak piszesz do robienia rozpałkowych szczapek.
Trzecia zapewne będzie cięższa - może x25 a może x21, ale to jeszcze trochę czasu

W każdym razie bardzo dziękuję za wszystkie rady i sugestie.
dorabiacie troche na siłę dużą ideologię do samego faktu rąbania drewna
jeśli się tego nie robi "zawodowo" i nie kolekcjinuje siekier to troche przerost formy nad treścią
oczywiście fajnie jest mieć kilka siekier ale taką 1200 spokojnie można zrobić w zasadzie wszytko, byle byłą tylko choć troche naostrzona
a jak się chce łupać duże rzeczy to i tak lepiej wypadają kliny i młot icon_twisted