Jeśli ktoś, coś, gdzieś, to proszę o info.
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
ok a nie możesz mieć maskowania jako osobnego elementu? Od dawna używam różnych rodzajów ale jako dodatkowy element zakładany na odzież wtedy kiedy trzeba. Zaletą takiego rozwiązania tematu jest fakt że masz sprawdzone zestawy ciuchów na konkretne pory roku w których wiesz że nie zmarzniesz czy nie będzie za gorąco a jak trzeba to z kieszeni wyciągasz maskowanie.Tanto pisze:Pół-ghilie, jak i cały, odpada ze względu na tzw. 'okresowe przebywanie wśród ludzi'
Tyle, że owi siedzą na ambonach. W tym przypadku ciuchy niewiele mają wspólnego z kamuflażem. Ubiór jaki stosują, zachowują kolor lasu ale to raczej tradycja i po części obowiązek. Też możesz usiąść na ambonie i z niej "cykać" tyle tylko, że perspektywa do kituJacekWarysiak pisze:w końcu myśliwi też sporo czasu spędzają na czekaniu na zwierzynę
Nie wiem skąd taka informacja? Polowania z ambony to tylko jeden ze sposobów. Ja osobiście preferuję podchód. Z resztą jadąc w łowisko często zdarza się, że zanim dojdziesz do ambony, sukcesem kończysz polowanie.yaktra pisze:Tyle, że owi siedzą na ambonach.
słuszne wnioski. bo kamuflaż, to ostatni element skutecznego polowania. Oczywiście to mówimy, gdy mieścimy się w odpowiednich granicach barwowych.lukasz_sp pisze:dochodzę do wniosku że dużo większe znaczenie niż kamuflaż ma odpowiednie zachowywanie się w łowisku czy znajomość zwyczajów zwierząt.
Ano stąd, że większość polowań odbywa się z ambony czy zwyżki, podchód obecnie zanika, dobrze o tym wiesz. Jeśli polujesz z podchodu to jesteś jednym z nielicznych.lukasz_sp pisze:Ja osobiście preferuję podchód.
Właśnie, od tego bym zacząłlukasz_sp pisze:znajomość zwyczajów zwierząt.
Zwyczaje, zwyczajami, ale dla mnie istotne jest to, że jak popatrzymy sobie w oczy z np. kozłem który jest jakieś 10-15 m ode mnie, to on wuraźnie zdenerwowany pojawieniem się 'niewiadomoczego' poprzygląda się, pozastanawia i po namyśle stwierdzi że jednak powinien być w innym miejscu, po czym odejdzie. Każdy 'fotopstryk' wie że taki przebieg spotkania daje dużo większe możliwości niż paniczna ucieczka na widok człowieka.yaktra pisze:Właśnie, od tego bym zacząłlukasz_sp pisze:znajomość zwyczajów zwierząt.do pytającego to kieruję oczywiście
Właśnie.Tanto pisze:Dla mnie w kamuflażu istotne jest właśnie te kilkadziesiąt sekund niepewności jak już zostanę zobaczony.