Plastikowa manierka-termofor
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Brodkes
- Tytuł użytkownika: Knifemaker
Mam pytanie:
Czy można użyć plastikowej manierki jako termoforu?
Czy nic się z nią nie stanie jak wleje się wrzątek?
Mówię o takiej:
http://www.allegro.pl/item621610591_man ... olory.html
Czy można użyć plastikowej manierki jako termoforu?
Czy nic się z nią nie stanie jak wleje się wrzątek?
Mówię o takiej:
http://www.allegro.pl/item621610591_man ... olory.html
SURVIVAL-trening,wielka próba,wola przetrwania
- Fredi
- Tytuł użytkownika: Fredne Zło..
lepiej nie ryzykować, jeśli miałbyś z niej później pić....po za tym niewiem czy się przypadkiem nie odkształci.
Lepiej użyć do tego celu zwyczajnego PETa, tylko nie lać wrzątku, a gorącą wodę. Ma cieńsze ścianki i lepiej będzie działać niż ta manierka, no i nie szkoda.
Lepiej użyć do tego celu zwyczajnego PETa, tylko nie lać wrzątku, a gorącą wodę. Ma cieńsze ścianki i lepiej będzie działać niż ta manierka, no i nie szkoda.
"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
- Fredi
- Tytuł użytkownika: Fredne Zło..
Gryf: zupełnie nie w temacie, a po za tym, ciężko to przenosić 
Pepin666: napisałem, aby nie lać wrzątku! A to, że manierka jest z grubszego plastiku nie oznacza jednocześnie większej wytrzymałości na temperaturę. A wrzątek może spowodować odkształcenia (których szkoda w manierce, a w PEcie już nie) albo wejdzie w reakcję z plastikiem i nie będzie się już manierka nadawała do przechowywania wody pitnej... zresztą są odpowiednie adnotacje na manierkach i trzeba je czytać.
PET też się skurczy jak się wleje wrzątek, ale po co wrzątek? aby się oparzyć?
I tak butelkę z wrzącą wodą trzeba będzie w coś owinąć, lepiej już wlać tam wodę gorącą 60-70st. i mieć to samo bez owijania, a może i lepiej

Pepin666: napisałem, aby nie lać wrzątku! A to, że manierka jest z grubszego plastiku nie oznacza jednocześnie większej wytrzymałości na temperaturę. A wrzątek może spowodować odkształcenia (których szkoda w manierce, a w PEcie już nie) albo wejdzie w reakcję z plastikiem i nie będzie się już manierka nadawała do przechowywania wody pitnej... zresztą są odpowiednie adnotacje na manierkach i trzeba je czytać.
PET też się skurczy jak się wleje wrzątek, ale po co wrzątek? aby się oparzyć?
I tak butelkę z wrzącą wodą trzeba będzie w coś owinąć, lepiej już wlać tam wodę gorącą 60-70st. i mieć to samo bez owijania, a może i lepiej

"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
- egzor
- Tytuł użytkownika: naszlaku.eu
Zakupiłem tą manierkę którą zapodał dekster-11. Niestety tak śmierdziało jej wnętrze (plastik jakiś ropopochodny), że próbowałem ten zapach w jakiś sposób zabić. Zalałem ją wrzątkiem z cytryną. Zapach pozostał ale manierka się nie odkształciła.
A tak na marginesie to ktoś spotkał się już z takim śmierdzielem czy to tylko mój egzemplarz ma dodany gratis zapach odstraszający kleszcze i komary.
A tak na marginesie to ktoś spotkał się już z takim śmierdzielem czy to tylko mój egzemplarz ma dodany gratis zapach odstraszający kleszcze i komary.