Koczownicze schronienia
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Koczownicze schronienia
Buszując po sieci trafiłem na STRONKĘ, na której znajdziemy ciekawie opracowane materiały na temat budowy i wykonania koczowniczych schronień.
Kanu to moja pasja i hobby
Materiał fajnie skatalogowany, ale zakradło się kilka nieprecyzyjności. Jurta to jurta, ger to ger. Największy Ger jaki widziałem 9robiony na zamówienie, miał średnicę prawie 40m - autor podaje że maks 15m.. Takich kwiatków jest więcej, ale nie zmienia to faktu, że opracowanie jest dość ciekawe.
"Yurt: The max size of a yurt lies maybe at 15m or so, the roof poles otherwise become too heavy to stretch longer than 6m or 7m, and maybe bamboo in this is recommended as they are very light and strong nevertheless. In applications where the bamboo is exposed to the sun, the bamboo needs to be treated with white finish so it doesn't heat so much up, and when cooling off later reduce the risk of splitting. "
"Yurt: The max size of a yurt lies maybe at 15m or so, the roof poles otherwise become too heavy to stretch longer than 6m or 7m, and maybe bamboo in this is recommended as they are very light and strong nevertheless. In applications where the bamboo is exposed to the sun, the bamboo needs to be treated with white finish so it doesn't heat so much up, and when cooling off later reduce the risk of splitting. "
Pojęcie "Jurta" wywodzi się od "Urt" - schronienia, które wygląda jak indiańskie Tipi - stożek z żerdzi okryty materiałem (czy to skóry, czy brezent itd.) Były to pierwsze rodzaje schronień jakie zaobserwowali rosyjscy odkrywcy w Mongolii. W takich Urt'ach mieszkają do dziś hodowcy reniferów.
Ger jest rodzajem schronienia, o bardziej złożonej konstrukcji i ma kształt bardziej kopulasty i ładnie jest rozrysowany przez autora omawianego artykułu (choć nazwany jurtą).
Ger jest rodzajem schronienia, o bardziej złożonej konstrukcji i ma kształt bardziej kopulasty i ładnie jest rozrysowany przez autora omawianego artykułu (choć nazwany jurtą).
- Parthagas
- Tytuł użytkownika: kumpel staffików
"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/