Kiełbaski rumuńskie Mititei (Miczi) bez osłonek - przepis |
Autor |
Wiadomość |
wilow7

Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Paź 2014 Posty: 202 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2015-11-11, 22:09 Kiełbaski rumuńskie Mititei (Miczi) bez osłonek - przepis
|
|
|
Niszka namówiła mnie do opublikowania przepisów dań z ostatniego spotkania w "Jungli" 10-11.11.2015.
Tako realizuję!
2-4 porcji
250 g mielonej wieprzowiny
250 g mielonej wołowiny
1 drobno posiekana cebula
3 roztarte ząbki czosnku
3 łyżeczki harissy (pikantnej pasty z papryki)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka świeżych listków tymianku
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka nasion kminku, namoczonych i roztartych w moździerzu
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (niekoniecznie)
1 łyżka oliwy, do smażenia
kilka łyżek bulionu, do podlewania
Dla większej populacji multiplikujemy odpowiednio.
Smacznego! |
_________________ Inżynier |
|
|
|
 |
Tanto
Administrator

Pomógł: 9 razy Wiek: 50 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1013 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2015-11-11, 23:09
|
|
|
Dobra, składniki już mamy ...a co z przepisem? |
_________________ "...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami." |
|
|
|
 |
wilow7

Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Paź 2014 Posty: 202 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2015-11-12, 05:36
|
|
|
Wybaczcie, pominąłem oczywistą oczywistość
Wszystkie składniki (za wyjątkiem oleju i bulionu) mieszamy w misce na jednolitą masę.
Nie używamy blendera, najlepiej ręką w gumowej rękawiczce (papryki lubią zabarwić).
Odstawiamy na kilka godzin (lepiej na 24-48 h) do lodówki, żeby wsad się 'przegryzł'.
Następnie z 'farszu' formujemy:
1. ręcznie w rękawiczkach zwilżanych wodą,
2. maszynką do mięsa z nakładką do nadziewania kiełbas, nadziewarką do kiełbas
( http://allegro.pl/nadziew...5715347180.html )
wałeczki o średnicy około 20 mm (mogą być grubsze) i długości około 100 mm.
Można też formować 'sznycelki', ale to już forma nieoryginalna.
Jeśli masa mięsna jest zbyt twarda, można dodać trochę bulionu (nawet z kostki rosołowej),
ale niewiele (na ogół nie ma takiej potrzeby)
Kiełbaski Mititei smażymy na grillu (pe grătar) lub na patelni grillowej.
Podajemy z musztardą i chlebem (na targu) lub z mamałygą z bryndzą zapieczoną w piekarniku (przepis wkrótce). |
_________________ Inżynier |
|
|
|
 |
niszka

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 16 Maj 2013 Posty: 287 Skąd: z pomiędzy
|
Wysłany: 2015-11-17, 17:37
|
|
|
Za ten przepis również dziękuję trochę to to na bogato, tj harrisa + wędzona suszona papryka nieco mnie zbiły z tropu... ale pewnie dlatego takie dobre było
Zmierzę się z tym w warunkach domowych... kiedyś |
_________________ http://alchemiawolnosci.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
wolfshadow
tuptuś leśny

Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Kwi 2008 Posty: 1140 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 2015-11-18, 23:24
|
|
|
wilow7 napisał/a: | ...najlepiej ręką w gumowej rękawiczce (papryki lubią zabarwić). |
Pal licho zabarwienie. Pikantne papryczki potrafią nieźle zadziałać na części ciała gdzie zamiast skóry jest błona śluzowa. |
_________________ .:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:. |
|
|
|
 |
|