Francuska bojowa racja żywnościowa

Dział z recenzjami sprzętu, sprawozdaniami z testów itp.

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
kubush
Posty: 285
Rejestracja: 16 lut 2012, 21:11
Lokalizacja: Silesia
Gadu Gadu: 25553
Płeć:

Francuska bojowa racja żywnościowa

Post autor: kubush »

Trochę mi to zajęło ale w końcu przetestowałem już wszystkie składniki z francuskiej racji żywnościowej jaka wpadła w moje łapy.
Bez zbędnego wstępu przejdę do konkretów. Porównania do MRE z uwagi na to, że póki co miałem tylko z nimi do czynienia.

Ogólnie informacje:
Racja zapakowana jest w kartonowe, zafoliowane pudełko o wymiarach 30x15x7cm, waży +-1,7kg.
Termin zdatności do spożycia - kwiecień/maj 2014.
Składy chemiczne poszczególnych produktów nie zawierają tylu tajemniczych-magicznych składników, od których można by świecić w ciemności, kto jadł MRE ten wie o co chodzi :-)
Poszczególne menu są bardzo podobne do siebie, różnią się tylko daniami głównymi i dodatkami typu pasztet czy deser.
Każdy zestaw dostarcza ok. 3300kcal.

Dostępne są niżej wymienione menu:
nr 1 - tuńczyk w ziemniakach / wołowina z marchwią / pasztet z królika
nr 2 - potrawa z jagnięciny / łosoś z ryżem i warzywami / mielonka z tuńczyka
nr 3 - gulasz jagnięcy / sałatka z drobiu / filet z sardynki
nr 4 - kurczak Baskow / sałatka meksykańska / pasztet z kurczaka
nr 5 - wołowina z marchwią / sałatka orientalna / pasztet z łososia
nr 6 - mielone mięso z fasola, z pomidorami i z przyprawami ( chili ) / sałatka z makaronem i łososiem (na zimno) / pasztet z kaczki
nr 7 - azjatycki kurczak i krewetki / sałatka meksykańska / pasztet z makreli
nr 8 - danie z kiełbasy z ryżem / solona wieprzowina (bekon) z soczewicą / mielonka rybna
nr 9 - gulasz kaczka z fasolą / wieprzowina z ryżem i ananasem / pasztet z sarny
nr 10 - kaczka z ziemniakami w sosie / sałatka włoska / pasztet tradycyjny
nr 11 - duszona szynka z fasolą / kiełbasa Savoyard z makaronem / pasztet wieprzowy z grzybami
nr 12 - wieprzowina z serem i ziemniakami / wieprzowina w sałatce (na zimno) / pasztet z dzika
nr 13 - cielęcina Marengo / wieprzowina słodko-kwaśna / pasztet zajęczy
nr 14 - farmer HOTPOT / wołowina w sałatce (na zimno) / tuńczyk w sosie Pickled

Pierwszą przetestowaną przeze mnie racją jest menu nr 1, w którego skład wchodzi:
Obrazek
1 - wołowina z marchwią - bardzo smaczne kawałki wołowiny i marchwi w gęstym sosie, smakuje jak prawdziwe mięso (bez porównania lepsze niż "niby" kartono-mięso z amerykańskich MRE)
2 - tuńczyk w ziemniakach - po podgrzaniu bardzo ładnie pachnie rybą, w daniu wyczuwalne kawałki ryby
3 - pasztet z królika - bardzo smaczny, delikatny, idealnie komponuje się ze słonymi krakersami
4 - puszka daktyli - bardzo smaczna słodka przekąska
5 - krakersy (4 słodkie i 4 słone) - słodkie-lekko czekoladowe, bardzo dobre jako szybka przekąska, słone-bardzo smaczne, oba rodzaje są twardsze od ogólnodostępnych krakersów ale przez to są bardziej odporne na łamanie/kruszenie w trakcie transportu
6 - cukierki karmelowe (6 sztuk)- coś jakby nasze krówki tylko twardsze, bardzo dobre, szybko dostarczają trochę energii
7 - batonik owocowy - smakuje jak rozdrobniona kandyzowana skórka pomarańczowa, bardzo dobry
8 - czekolada (3 kostki) - dobra gatunkowa gorzka czekolada, twardawa ale bez problemu daje się pogryźć, bardzo dobra
9 - batonik - nie potrafię określić z czego był wykonany - biała masa z zatopionymi w niej kawałkami galaretek/żelek owocowych, jedyna rzecz w tym zestawie, która według mnie nie była zbyt smaczna
10 - dżem truskawkowy - pyszny smak truskawek! idealnie pasuje do słodkich krakersów
11 - napój cytrynowy w proszku - smaczny cytrynowy smak, do rozrobienia w 1 litrze wody
12 - musli - bardzo dobre na szybkie i lekkie śniadanie, podobne w smaku do popularnej u nas nesvity
13 - chusteczki higieniczne (9 sztuk)
14 - zupka w proszku - coś jak gorący kubek, do zalania wrzątkiem, w tym menu była to zupka o konsystencji bardzo gęstego rosołku o smaku curry, smaczna
15 - opakowanie zawierające:
16 - palnik - składany metalowy palnik na paliwo stałe
17 - paliwo do palnika (6 sztuk) - jedna kostka wystarcza do podgrzania głównego dania, na jednej kostce udało się podgrzać 0,5L napoju - był zbyt ciepły do picia, testowane w temperaturze ok. -4 stopni C
18 - worek na śmieci
19 - tabletki do uzdatniania wody (6 sztuk) - jedna sztuka wystarcza do uzdatnienia 0,5-1 litra wody (w zależności od pochodzenia wody)
20 - zapałki
21 - pieprz (2 saszetki)
22 - sól (2 saszetki)
23 - kawa rozpuszczalna (2 saszetki) - smakuje jak normalna rozpuszczalna kawa
24 - kakao rozpuszczalne - bardzo dobre
25 - herbata (2 torebki)
26 - cukier (2 saszetki)

Podsumowanie:
Francuska racja żywnościowa zaskoczyła mnie bogatym wyposażeniem i świetnym smakiem. Kupując opakowanie na próbę spodziewałem się czegoś prostego i nie wyszukanego w smaku (jak wspominane już wcześniej MRE), mającego zapewnić żołnierzowi jedynie pokarm pozostawiając smak na drugim planie. Jest to świetna opcja na dłuższe wypady wszelkiego rodzaju gdzie nastawiamy się na szybki posiłek, bez targania swoich garów i składników. Jedno opakowanie starcza mi na około 1,5 dnia aktywności.
Jedyne do czego bym się na siłę przyczepił to brak łyżki w zestawie.
Z czystym sumieniem polecam.

(opisy kolejnych głównych dań jak tylko je przetestuję :-))
Awatar użytkownika
Bastion
Posty: 392
Rejestracja: 05 maja 2010, 10:21
Lokalizacja: Gdansk
Tytuł użytkownika: nizinny taternik
Płeć:

Post autor: Bastion »

Test jest cenny.

Moim zdaniem, zastaw jest bardzo malo kaloryczny (jezeli dobrze przeliczylem):
194 kcal/100g.

Dla przykladu, waga i kalorycznosci innych produktow:
salami/kabanosy/czekolada= 400-500 kcal/100g.
smalec wieprzowy= 800-900 kcal/100g.

W tych okolicznosciach dzwiganie takiego zestawu mija sie z celem.
Wyprawa na 10 dni oznacza 17 kg dodatkowego obciazenia?
Ostatnio zmieniony 03 lut 2013, 22:12 przez Bastion, łącznie zmieniany 4 razy.
Co nas nie zabije to nas wzmocni...
Awatar użytkownika
hejtyniety
Posty: 686
Rejestracja: 08 maja 2010, 17:50
Lokalizacja: Katowice
Tytuł użytkownika: Warsztat 77 Katowcie
Płeć:

Post autor: hejtyniety »

Kalorie to nie wszystko - ja bym nie wytrzymał jedząc non stop smalec. Moim zdanie dobry pomysł na awaryjne żarcie w razie W. Zwłaszcza patrząc na długi termin ważności i różnorodność produktów.
Śląskie Knifesession - każdy pierwszy czwartek miesiąca w barze Dixie w Katowicach, start 17.00
Awatar użytkownika
kubush
Posty: 285
Rejestracja: 16 lut 2012, 21:11
Lokalizacja: Silesia
Gadu Gadu: 25553
Płeć:

Post autor: kubush »

hejtyniety pisze:Kalorie to nie wszystko - ja bym nie wytrzymał jedząc non stop smalec.
Właśnie miałem to napisać :-)

Pakowanie 10 takich racji na wyprawę było by co najmniej nie rozsądne, ale na 2-3 dni tak żeby minimalnym nakładem pracy mieć urozmaicone menu - jak najbardziej.
Awatar użytkownika
Tresor
Posty: 699
Rejestracja: 28 sie 2007, 17:42
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tresor »

Bastion pisze:W tych okolicznosciach dzwiganie takiego zestawu mija sie z celem.
Wyprawa na 10 dni oznacza 17 kg dodatkowego obciazenia?
Na patrolu pieszym zolnierz LC nie zabiera kartonow jedzenia,wyciagaja co potrzeba i minimalizuja wage.Racje w calosci zabierane sa do pojazdow na wielodniowe zmotoryzowane patrole. Tak wyglada sytuacja z racjami w legi
Odyn
Posty: 84
Rejestracja: 18 lut 2012, 11:41
Lokalizacja: Zabrze
Gadu Gadu: 10698762
Tytuł użytkownika: Odyn
Płeć:

Post autor: Odyn »

Q_x pisze:W temacie lekkiego, wysokokalorycznego żarcia bez gotowania jest słonecznik, 600kcal/100g/1.6zł - ciężko to przebić
O jaki słoiczek Ci chodzi ?
Victory Or Victory
SyriuszTravel
Posty: 13
Rejestracja: 16 wrz 2014, 00:42
Lokalizacja: Zakopane
Tytuł użytkownika: SyriuszTravel pl
Płeć:
Kontakt:

Post autor: SyriuszTravel »

Nie jestem zwolennikiem racji żywnościowych, czy też żarcia liofilizowanego. Jest wiele za i przeciw. Ja przede wszystkim liczę stosunek kalorii do wagi, oraz w dalszej kolejności ceny. Wszystko co suche, by jak najmniej dźwigać. I tu są dwie rzeczy, które towarzysza mi zawsze: suszone mięso (normalne, lub zwykle kiełbasy), oraz obrok. Obrok to podstawa łażenia. Dobrze zrobiony ma niemal wszystko co Ci potrzeba. Robota żadna, cena, po taniości. W opisie, jak pogrzebiesz znajdziesz przepisy, gdybyś nie wiedział. :D
Żyj tak, aby gdy będziesz umierać, z czystym sumieniem powiesz - TO BYŁO DOBRE ŻYCIE.

Zobacz coś więcej: http://syriusztravel.blogspot.co.uk/
dax
Posty: 22
Rejestracja: 23 maja 2015, 13:39
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Francuska bojowa racja żywnościowa

Post autor: dax »

kubush pisze:Trochę mi to zajęło ale w końcu przetestowałem już wszystkie składniki z francuskiej racji żywnościowej jaka wpadła w moje łapy.
Bez zbędnego wstępu przejdę do konkretów. Porównania do MRE z uwagi na to, że póki co miałem tylko z nimi do czynienia.
Podsumowanie:
Francuska racja żywnościowa zaskoczyła mnie bogatym wyposażeniem i świetnym smakiem. Kupując opakowanie na próbę spodziewałem się czegoś prostego i nie wyszukanego w smaku (jak wspominane już wcześniej MRE), mającego zapewnić żołnierzowi jedynie pokarm pozostawiając smak na drugim planie. Jest to świetna opcja na dłuższe wypady wszelkiego rodzaju gdzie nastawiamy się na szybki posiłek, bez targania swoich garów i składników. Jedno opakowanie starcza mi na około 1,5 dnia aktywności.
Jedyne do czego bym się na siłę przyczepił to brak łyżki w zestawie.
Z czystym sumieniem polecam.

(opisy kolejnych głównych dań jak tylko je przetestuję :-))
Miałem / jadłem kilka rożnych wersji tych MRE wszystkie składniki dobre i pożywane - po za: budyń czekoladowy i jakiś serek - nazwy nie pamiętam. Z czego budyń strasznie mdły i słodki (choć jak bym przez miesiąc nie jadł słodkiego to na pewno bym nie wybrzydzał)
Wspomniany serek strasznie słony.

Do dziś jeszcze mam pochowane resztki z racji, a jak nie ma żony to nawet wykorzystuje puszki jak obiad. :mrgreen:

Myśle zamówić jak tylko zaczną się kończyć.
dax
Posty: 22
Rejestracja: 23 maja 2015, 13:39
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: dax »

Q_x pisze:Lekarze przyznali Ci złotą saperkę! Obrazek.
Dziękuje niezmiernie. :-D To pewnie nie pierwsze wykopaliska w moim wydaniu. Z resztą "lubię kopać" więc dzięki przyda się.
Wróbel
Posty: 32
Rejestracja: 08 sty 2011, 10:20
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Post autor: Wróbel »

Francuskie racje sa generalnie smaczne. System podgrzewania to skladany esbit (wg mnie kiepskie rozwiazanie). Glowne dania w puszkach, co po zjedzeniu pozostawia niewygodne smieci. Pozniej moge opisac szerzej racje francuskie, amerykanskie, brytykskie i polskie. Oraz liofilizaty nakie mialem okazje próbowac. Kazda racja ma wady i zalety, jedne sa smaczne ale ciezkie drugie sa latwe w przygotowaniu etc.
Awatar użytkownika
Tresor
Posty: 699
Rejestracja: 28 sie 2007, 17:42
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tresor »

Śmieci się zakopuje ....I problem znika
Awatar użytkownika
Zirkau
Posty: 1972
Rejestracja: 29 maja 2010, 09:38
Lokalizacja: Zirkau
Płeć:

Post autor: Zirkau »

tak, w domu też pod dywan zamiatasz i problem znika?

zakopywać można a nawet trzeba - coś co spokojnie się rozłoży. Plastiki, folie itp. skoro mogliśmy przynieść, to możemy też wynieść z terenu do domu.
Awatar użytkownika
Tresor
Posty: 699
Rejestracja: 28 sie 2007, 17:42
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tresor »

Plastiki folie itp pale w ognisku czy piecu.Puszki po browarze zabieram do najbliższego śmietnika.Czasami sie zakopalo puchy czy słoiki po jedzeniu.

Btw nie mam dywanów.Mam biały parkiet na pokojach i szorstki granit w korytarzu.Więc okruchy nie mam pod co zamiatać 😃
Odyn
Posty: 84
Rejestracja: 18 lut 2012, 11:41
Lokalizacja: Zabrze
Gadu Gadu: 10698762
Tytuł użytkownika: Odyn
Płeć:

Post autor: Odyn »

Myśle zamówić jak tylko zaczną się kończyć.
masz jakieś dojście
Victory Or Victory
Awatar użytkownika
Tresor
Posty: 699
Rejestracja: 28 sie 2007, 17:42
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tresor »

Cena za 100szt 1800 zł .Za 1 szt 32 zł racja.Za pakiet 7 szt 197 zł.
Awatar użytkownika
geser
Posty: 168
Rejestracja: 27 lis 2013, 19:01
Lokalizacja: warszawa

Post autor: geser »

Tresor,
przy 7 szt. - menu losowe?
Możesz napisać jaki termin mają
Awatar użytkownika
lukasz_sp
Posty: 255
Rejestracja: 21 sty 2011, 13:55
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć:

Post autor: lukasz_sp »

Wróbel pisze:System podgrzewania to skladany esbit (wg mnie kiepskie rozwiazanie).
Wróbel a możesz napisać, jakie wg Ciebie jest dobre? (bo jeśli chodzi o podgrzewacze chemiczne to chyba tylko w środku lata nie narzekałem że posiłek jest letni. Do tego śmieć jeszcze bardziej podejrzany ekologicznie niż puszka)
Awatar użytkownika
greenshadow
Posty: 263
Rejestracja: 02 paź 2012, 21:24
Lokalizacja: wawa
Tytuł użytkownika: bywam
Płeć:
Kontakt:

Post autor: greenshadow »

lukasz_sp pisze:
Wróbel pisze:System podgrzewania to skladany esbit (wg mnie kiepskie rozwiazanie).
Wróbel a możesz napisać, jakie wg Ciebie jest dobre? (bo jeśli chodzi o podgrzewacze chemiczne to chyba tylko w środku lata nie narzekałem że posiłek jest letni. Do tego śmieć jeszcze bardziej podejrzany ekologicznie niż puszka)
jak ustawisz puszkę na podgrzewaczu gdzie palą się dwie tabletki to zagotujesz wewnątrz jedzenie, niektóre potrawy mocno przypalisz
ilość kostek w racji przy tem. 10-20stC styka na bardzo mocne podgrzanie dwóch puszek plus zrobienia dwóch herbat po 300ml - kuchenka przysłonięta plecakiem wiatr nie był silny

wiec spokojnie styka na 24h więcej paliwa nie potrzeba do tego zestawu

plaiwko wypala się w 99% to co zostaje przywiera do kubka i kuchenki
kuchenkę wkładasz do pudełka z którego ja wyjąłeś lub do załączonego worka na śmieci i zabierasz ze sobą
[center]
| Zielona Strona |[/center]
Awatar użytkownika
lukasz_sp
Posty: 255
Rejestracja: 21 sty 2011, 13:55
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć:

Post autor: lukasz_sp »

greenshadow pisze:niektóre potrawy mocno przypalisz
Jest na to prosty sposób. Ja zawsze otwieram i mieszam :P
Awatar użytkownika
greenshadow
Posty: 263
Rejestracja: 02 paź 2012, 21:24
Lokalizacja: wawa
Tytuł użytkownika: bywam
Płeć:
Kontakt:

Post autor: greenshadow »

lukasz_sp pisze:
greenshadow pisze:niektóre potrawy mocno przypalisz
Jest na to prosty sposób. Ja zawsze otwieram i mieszam :P
też otwieram, bo jak nie rozszczelnisz to wybuchnie :)
bardziej chodziło mi o temperaturę od spodu niż o celowe jaranie zamkniętej puchy ;)
[center]
| Zielona Strona |[/center]
Awatar użytkownika
Tresor
Posty: 699
Rejestracja: 28 sie 2007, 17:42
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tresor »

Geser Menu wybierasz z dostępnych.Terminy 2017 r.Jak termin np 2015 r to cena jest dużo nizsza.Czasem trafiaja sie z terminem np czerwiec 2015.Wtedy sprzedajemy po 10zl sztuke.Jadlem ostatnio z terminu 2013 i bylo ok.(Zawieruszyla mi sie w garazu).Jeśli potrzebujesz 7 szt to Cię zapisze w kolejce.

Co do kuchenek z racji.Są niezniszczalne
Awatar użytkownika
geser
Posty: 168
Rejestracja: 27 lis 2013, 19:01
Lokalizacja: warszawa

Post autor: geser »

Dzięki za info. Na razie nie. Ale gdyby co to się odezwę.
Wróbel
Posty: 32
Rejestracja: 08 sty 2011, 10:20
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Post autor: Wróbel »

lukasz_sp pisze:
Wróbel pisze:System podgrzewania to skladany esbit (wg mnie kiepskie rozwiazanie).
Wróbel a możesz napisać, jakie wg Ciebie jest dobre? (bo jeśli chodzi o podgrzewacze chemiczne to chyba tylko w środku lata nie narzekałem że posiłek jest letni. Do tego śmieć jeszcze bardziej podejrzany ekologicznie niż puszka)
System z Mre jest prostszy choc roznie bywa z temperatura posilku. Nie potrzeba specjalnych warunkow do gotowania, aby grzalo wystarczy naszczac podobno ( nie sprawdzalem). Nie ma ognia. Ogolnie smieci z mre zajmuja malo miejsca bo to same folijki. Esbit jest ok jesli zabierasz jedna racje na raz no i musisz stworzyc dogodne warunki do gotowania na tym. Brytyjczycy zakladaja ze zawsze masz kuchenke gazowa wiec nie ma podgrzewacza.
Awatar użytkownika
Tresor
Posty: 699
Rejestracja: 28 sie 2007, 17:42
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tresor »

Weź podgrzewacz z mre odpal w mrozie....powodzenia
no_idea
Posty: 76
Rejestracja: 04 gru 2012, 17:49
Lokalizacja: West End
Płeć:

Post autor: no_idea »

Dzień doberek. Zostało mi klika RACJI FRANCUSKICH. Wymienię każdą na 25pln. Dostawa 1-3szt 15 zł.
Menu termin :02.2018
"1" - 2 szt
"2" - 1 szt
"3" - 1 szt
"5" - 1 szt
"6" - 1 szt
Menu termin :12.2018
"8" - 1 szt
"10" - 1 szt
Menu termin :01.2019
"12" - 1 szt
Pozdrawiam, kontakt na PRV
ODPOWIEDZ