Duży szczypior nad wodą

dyskusje o stronie Bogdana Jaśkiewicza http://survival.strefa.pl

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw, bogdan

Awatar użytkownika
viragolo
Posty: 123
Rejestracja: 29 wrz 2014, 03:52
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Gadu Gadu: 1466772
Tytuł użytkownika: viragolo
Płeć:

Duży szczypior nad wodą

Post autor: viragolo »

Witam

Spotkałem nad wodą ciekawą roślinę, nie potrafię oznaczyć co to jest dokładnie. Wygląda jak wielki szczypiorek (wyższy od człowieka), rośnie w wodzie i nie ma liści:

Fotka 1 - http://www.imagic.pl/files/1182/./WP_20 ... 5B1%5D.jpg

Fotka 2 - http://www.imagic.pl/files/1182/./WP_20 ... 5B1%5D.jpg

Z góry dzięki za pomoc :)
Carpe Diem
pepton
Posty: 7
Rejestracja: 16 sty 2013, 19:13
Lokalizacja: Hrubieszów
Płeć:

Post autor: pepton »

Jeśli te niby szczypiory mają wewnątrz coś w rodzaju gąbki to jest to roślina z rodziny Sitowatych, rodzaj Sit (Juncus L.) niestety nie wiele widać na zdjęciu
Awatar użytkownika
viragolo
Posty: 123
Rejestracja: 29 wrz 2014, 03:52
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Gadu Gadu: 1466772
Tytuł użytkownika: viragolo
Płeć:

Post autor: viragolo »

Dowiedziałem się, że jest to Oczeret jeziorny. Próbował ktoś z Was może kiedyś piec lub gotować jego pędy ?
Carpe Diem
TRAF
Posty: 60
Rejestracja: 20 lis 2011, 16:32
Lokalizacja: Szczytno
Tytuł użytkownika: Dawniej Rafick
Płeć:

Post autor: TRAF »

Tę białą część można jeść nawet na surowo. Nasiona też są jadalne. Podobny gatunek to oczeret leśny bodajże.
Moje zdjęcia i nie tylko: WildWay.pl
Awatar użytkownika
viragolo
Posty: 123
Rejestracja: 29 wrz 2014, 03:52
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Gadu Gadu: 1466772
Tytuł użytkownika: viragolo
Płeć:

Post autor: viragolo »

Wczoraj udało się wyjść i zebrać 20 pędów, niestety nie udało się ich upiec więc druga część "recki" z szamania Oczeretu pojawi się na weekend.

Roślina rośnie w wodzie, przy brzegu, szybko się rozprzestrzenia jednak przegrywa rywalizację z trzciną i pałką wodną przez co nie jest tak popularna:

Obrazek

Podwodna część pędów jest miękka, jednak ma w środku jakby "gąbkę", ciekawi mnie jak ta gąbka zachowa się przy pieczeniu (oraz przy gotowaniu):

Obrazek

c.d.n.
Carpe Diem
Awatar użytkownika
Eternit
Posty: 31
Rejestracja: 30 lip 2009, 19:39
Lokalizacja: TBG/RZ
Płeć:

Post autor: Eternit »

Smacznego:)
Co prawda oczeret w moich okolicach rośnie dość pospolicie jednak nigdy nie patrzyłem na niego jak na pokarm, dlatego chętnie dowiem się o jego walorach smakowych (lub ich braku:).
cudak
Posty: 44
Rejestracja: 05 wrz 2013, 16:56
Lokalizacja: Obrzycko/Poznań
Gadu Gadu: 45635297
Płeć:

Post autor: cudak »

Oczeret próbowałem na wiosnę, jak wybijał z błotka. Całkiem smaczny był.
ODPOWIEDZ