Namiocik na lato
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Kopek
- Tytuł użytkownika: TRAMPek łikendowy
Chciałem rozpocząć w tym roku wędrówki/biwaki z Ministrem. Na początek mały zlot w maju. Potem jakieś pojedyncze nocki od czerwca do września. Warunki pogodowe raczej mało wymagające. Jednak młody to oczko w głowie mamusi a ojciec to dziwny jakiś jest, że do lasu chodzi się wyspać więc muszę zakupić jakiś domek. Jako, że domek jak ślimak będę nosił na plecach to musi być mały i lekki. Nie planuje dużych wydatków. Potrzebuje czegoś co by wytrzymało sezon. Coś co da na początek małemu i mamie "złudne" poczucie bezpieczeństwa. Proszę mi tu nie wrzucać wypasionych ofert XUL z górnej półki. Liczy się prostota i cena/jakość. Ja myślę o dwuspadowym namiociku. Coś takiego:
http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... escription
ktoś coś o tym może ewentualnie... . Wybrałbym ten w najniższej cenie bo nie widzę większych różnic. Chyba, że chcecie coś opchnąć a boicie się sprzedać byle komu.
http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... escription
ktoś coś o tym może ewentualnie... . Wybrałbym ten w najniższej cenie bo nie widzę większych różnic. Chyba, że chcecie coś opchnąć a boicie się sprzedać byle komu.
"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.
www.kopsegrob.blogspot.com
-
- Tytuł użytkownika: pseudonim Loretta
Myślałeś o namiocie z Decathlona? Zwłaszcza, przy darmowej dostawie...
Np ten http://www.decathlon.pl/namiot-arpenaz- ... 93539.html
Nie jest to może najwyższa półka, ale biorąc pod uwagę cenę i bezproblemową gwarancję...
W dodatku można rozbijać samą moskitierę. Ma podłogę.
Co prawda sam tego nie mam (mam inny z Decka), ale ma znajomy. Widziałem po oberwaniu chmury, 3 dniowej ulewie, wichurze i gorszych rzeczach (Woodstock).
Wytrzymiał
. Używa 3 rok i sobie chwali.
Nie jest doskonały, przy gotowaniu wewnątrz na jesieni i 2 osobach w środku kondensacja na tropiku była zauważalna, ale nie kapało.
Ja bym go przemyślał na Twoim miejscu.
Np ten http://www.decathlon.pl/namiot-arpenaz- ... 93539.html
Nie jest to może najwyższa półka, ale biorąc pod uwagę cenę i bezproblemową gwarancję...
W dodatku można rozbijać samą moskitierę. Ma podłogę.
Co prawda sam tego nie mam (mam inny z Decka), ale ma znajomy. Widziałem po oberwaniu chmury, 3 dniowej ulewie, wichurze i gorszych rzeczach (Woodstock).
Wytrzymiał

Nie jest doskonały, przy gotowaniu wewnątrz na jesieni i 2 osobach w środku kondensacja na tropiku była zauważalna, ale nie kapało.
Ja bym go przemyślał na Twoim miejscu.
- Marshall
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
Potrzebujesz namiotu małego ale żeby nie był ciasny - żeby nie zrazić dzieciaka. I jakikolwiek przedsionek musisz mieć.
Mil-tec'a odpuść.
Mam Coleman Crestline 2L - szczerze polecam.
Mil-tec'a odpuść.
Mam Coleman Crestline 2L - szczerze polecam.
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- Michal N
- Gadu Gadu: 9361862
- Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
Kopek, masz Gossamera, rozbij go między drzewami tak, aby dało się rozpiąć przed wejściem, tarpa. Młody śpi w namiocie, w wejściu zapięta jest tylko moskitiera, tak więc macie kontakt wzrokowy i młody czuje bliskość. Oczywiście cała reszta drugiej powłoki namiotu jest rozłożona (wiesz o co chodzi). Ty śpisz na zewnątrz of course.
Proste i nie potrzeba dodatkowych kosztów.
Proste i nie potrzeba dodatkowych kosztów.

- Dźwiedź
- Tytuł użytkownika: brat cebka
http://vest.iai-shop.com/product-pol-10 ... wkowy.html
Chyba nawet ktoś od nas takiego używa.
BUK, HUMOR i DZICZYZNA
Arpenaza kupiłem od Kamykusa, i raz nocowałem - to bardzo minimalistyczne ustrojstwo, z małym dzieckiem się pomieścisz, ale wszystko trzeba trzymać w środku, brak przedsionka w takiej sytuacji może być czasem przykry.
Z polecenia bodajże Quasza kupiłem też coś takiego: http://allegro.pl/namiot-acco-2osobowy- ... 52826.html i jestem całkiem zadowolony.
[ Dodano: 2015-03-18, 17:35 ]
Z polecenia bodajże Quasza kupiłem też coś takiego: http://allegro.pl/namiot-acco-2osobowy- ... 52826.html i jestem całkiem zadowolony.
[ Dodano: 2015-03-18, 17:35 ]
Predator ma wersję jednoosobową, używa i specjalnie nie narzeka. Ale to jest jednopowłokowe ze wszelkimi tego konsekwencjami...Dźwiedź pisze:Kiedyś zastanawiałem sie nad takim :
Spieszcie kochać moderatorów - tak szybko odchodzą...
- Kopek
Nie mam już ze dwa lata tej trumienki. Sprzedałem.Michal N pisze:Kopek, masz Gossamera
Jeżeli chodzi o "iglaki" to mam Sierra II. Jestem zadowolony z tego namiotu ale gdy go więcej wożę niż noszę. Waga to jeszcze do przejścia ale objętość po spakowaniu mi nie leży.
tre33 pisze: Widziałem po oberwaniu chmury, 3 dniowej ulewie, wichurze i gorszych rzeczach (Woodstock).
To mają być sielankowe letnie biwaki rodem z Bolka i Lolka.
"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.
- Marshall
No ja właśnie namiotu albo samej jego wewnętrznej części jako moskitiery używam właśnie tylko latem. Od późnej jesieni do wczesnej wiosny sam tarp.Dźwiedź pisze:(...)
Się trochę rozkręciliśmy tak, jak byśmy używali namiotów na lato ... (...)
- Kopek
Tu kolejny. Chyba Tanto kiedyś o niego pytał.
http://www.activeshop24.com.pl/namioty/ ... ack-2.html
Kopek - z Twoimi gabarytami i "życiowym entuzjazmem" Ministra to dwójka bez przedsionka jest stanowczo za mała... może niech młody z bagażami śpi w namiocie, a Ty kimaj pod tarpem robiącym za przedsionek do namiotu? Młody będzie zawsze wiedział "gdzie tata", Ty nie będziesz się kisił w 4 ścianach... co Ty na to? swoją drogą jakbyś chciał namiot to mam leciutkiego jednopowłokowca na styranie to Ci mogę sprezentować. Przy otwartych "drzwiach" i zasuniętej moskitierze kondensacji prawie nie ma.
- Kopek
- Marshall
Kopek, nie kombinuj z jednopowłokowymi. Zamoknie Ci szpej, psiwór, będzie "niefajnie".Kopek pisze:Tu kolejny. Chyba Tanto kiedyś o niego pytał.
Bubel - pierwsza sprawa to to, że spanie latem pod samym tarpem to zaproszenie dla robactwa wszelkiej maści. Nie wiem jak Ty czy Kopek ale ja nie przepadam. A w niektórych miejscach roi się od insektów.Bubel pisze:Kopek - z Twoimi gabarytami i "życiowym entuzjazmem" Ministra to dwójka bez przedsionka jest stanowczo za mała... może niech młody z bagażami śpi w namiocie, a Ty kimaj pod tarpem robiącym za przedsionek do namiotu? Młody będzie zawsze wiedział "gdzie tata", (...)
Druga sprawa jest taka - ja wiem, że Ty nie zaznałeś co to miłość rodzicielska, bliskość, etc. Gdybyś był moim synem, też bym Cię nie kochał.

A na poważnie - dla dzieciaka ważne są więzi z rodzicami. Nie ma nic wspanialszego niż przytulić się do ojca śpiąc w namiocie. Więc spanie oddzielnie jest bez sensu IMO.
Dziecko musi mieć możliwość poskakania po tacie, nawet jak ten pragnie tylko spać... Po lesie z dzieciakiem kilometrów nie natrzaskasz, udowadniać żeś twardy chłop i kleszcze czy komary ci nie straszne dziecku też nie musisz - dla niego i tak będziesz Gryllsem i Myersem w jednej osobie... Jak masz przyzwoite dwupowłokowe igloo z przedsionkiem to go użyj, albo kup te Acco, które linkowałem.
To ma być dla chłopaka przyjemność, a nie walka o przetrwanie.
Załamanie pogody latem potrafi przyjść nagle - słońce, upał i za chwilę niemal ciemność i ulewny deszcz. Solidny namiot z przedsionkiem pozwoli to przetrwać bezboleśnie, wykorzystując czas np na gotowanie obiadu w przedsionku. Nie próbowałbym gotowania w namiocie przy małym dziecku...
To ma być dla chłopaka przyjemność, a nie walka o przetrwanie.
Załamanie pogody latem potrafi przyjść nagle - słońce, upał i za chwilę niemal ciemność i ulewny deszcz. Solidny namiot z przedsionkiem pozwoli to przetrwać bezboleśnie, wykorzystując czas np na gotowanie obiadu w przedsionku. Nie próbowałbym gotowania w namiocie przy małym dziecku...
Spieszcie kochać moderatorów - tak szybko odchodzą...
- Kopek
zgadzam się w 100%. Muszę zebrać największe rzeczy do kupy i spróbować to jakoś sensownie spakować. Nie zamierzam trzaskać długich tras.
Jak sam zaczynam ruszać w teren z dzieciakiem tym bardziej podziwiam Hiskiasza za jego eskapady.

Nie chcę go zrazić na samym początku.MlKl pisze:To ma być dla chłopaka przyjemność
Jak sam zaczynam ruszać w teren z dzieciakiem tym bardziej podziwiam Hiskiasza za jego eskapady.
- Qasz
- Gadu Gadu: 1987028
- Tytuł użytkownika: Tata psychopata
Ja tylko powiem że jak chcesz coś 2 osobowego, to bierz 3 osobówkę.
Lotus Turbo Challenge II
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
- Kopek
Posłucham rad doświadczonych i mądrzejszy kolegów. Czas więc przeprosić się z Sierrą II FN. Ma dwa wejścia. Pomiędzy tropikiem a sypialnią przy wejściach są przedsionki.
Śpiwór dla młodego już mam. Jeszcze coś pod plecy i jakiś palniczek.
Dzięki wszystkim.
Śpiwór dla młodego już mam. Jeszcze coś pod plecy i jakiś palniczek.
Dzięki wszystkim.
jakbyś czegoś potrzebował dla młodego to dawaj znaka. U mnie szpeju w zapasie to mogę Ci pożyczyć nieco. Podobno dla dzieciaka dobrym patentem jest dać "dorosły" śpiwór z podwiniętym pod plecy dołem. Uzyskuje się lepsza izolację przy braku konieczności zakupu dodakowego śpiwora. Jak wyrośnie, to się odpruwa doszycie i ma dzieciak pełnowymiarowy śpiwór.
- Kopek
Dzięki Bubel,. Teraz muszę się rozejrzeć za palnikiem itd. Ale zielonego pojęcia o tym nie mam. Do tej pory radziłem se z samoróbkami na denaturat.