Biwak sprzed epoki "polarów"
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Dźwiedź
- Tytuł użytkownika: brat cebka
w wątku :
viewtopic.php?t=2669&start=100
powstał temat godny osobnej dyskusji, czyli biwak pod hasłem : " technologie dostępne przed 1970r "
To może jakieś propozycje terminów ?
Myślałem coś bliżej wiosny, to trochę czasu na przedyskutowanie formuły imprezy.
I jakaś propozycja miejsca ?
Ze względu iż rozsiani jesteśmy po całym kraju - to może gdzieś w okolicy Polski centralnej ?
Ja najchętniej bym to zorganizował gdzieś w dolnośląskich górach, ale wiem że różnie jest z dojadem.
viewtopic.php?t=2669&start=100
powstał temat godny osobnej dyskusji, czyli biwak pod hasłem : " technologie dostępne przed 1970r "
To może jakieś propozycje terminów ?
Myślałem coś bliżej wiosny, to trochę czasu na przedyskutowanie formuły imprezy.
I jakaś propozycja miejsca ?
Ze względu iż rozsiani jesteśmy po całym kraju - to może gdzieś w okolicy Polski centralnej ?
Ja najchętniej bym to zorganizował gdzieś w dolnośląskich górach, ale wiem że różnie jest z dojadem.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2015, 07:02 przez Dźwiedź, łącznie zmieniany 1 raz.
BUK, HUMOR i DZICZYZNA
- GawroN
- Gadu Gadu: 1519631
- Tytuł użytkownika: Szczupły blondyn
W sumie las to las - centralnie byłoby chyba większe zainteresowanie
Całe życie z wariatami
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
- GawroN
- Gadu Gadu: 1519631
- Tytuł użytkownika: Szczupły blondyn
Ty nie jesteś centrum Bubel - ja wiem, że ostatnio widziałeś wielu ludzi z Recona - ale to nie dlatego, że to centrum. Centrum to Piotrków Trybunalski i okolice , czyli Kopkowizna
Całe życie z wariatami
- Dźwiedź
GawroN, - Jak możesz powiedzieć Bublowi że nie jest centrum :-/ teraz chłopak będzie miał kompleksy :-> .
A tak serio - to własnie myślałem o okolicach Bublowiska, więc ucieszyłem się gdy sam zaproponował jakieś miłe bagienka.
Bo i teren fajny i jak by co to jest gdzie bezpiecznie samochód zostawić. Choć z drugiej strony będzie w okolicy mały zlot i trochę to może być za dużo w ten sam rejon ?
Ale jestem otwarty na wszelakie ciekawe propozycje.
Jak wspomniałem - nie proponuję np. bardzo ciekawych okolic Gór Stołowych czy Izer tylko ze względu na kłopot z dojazdem.
Choć jak do Kowar daliście radę to i w Stołowe czy Izery dotrzecie
No ale po to ten wątek by przedyskutować miejsce jak i termin.
A tak serio - to własnie myślałem o okolicach Bublowiska, więc ucieszyłem się gdy sam zaproponował jakieś miłe bagienka.
Bo i teren fajny i jak by co to jest gdzie bezpiecznie samochód zostawić. Choć z drugiej strony będzie w okolicy mały zlot i trochę to może być za dużo w ten sam rejon ?
Ale jestem otwarty na wszelakie ciekawe propozycje.
Jak wspomniałem - nie proponuję np. bardzo ciekawych okolic Gór Stołowych czy Izer tylko ze względu na kłopot z dojazdem.
Choć jak do Kowar daliście radę to i w Stołowe czy Izery dotrzecie

No ale po to ten wątek by przedyskutować miejsce jak i termin.
BUK, HUMOR i DZICZYZNA
Gawron - znasz się na geografii jak ja na surfifalu... centrum jest w miejscowości Piątek na północ od Łodzi. Piotrków to południowe rubieże entrum
to tak jakby powiedzieć że Sosnowiec to Śląsk...
tylko że! jakby ta moja miejscówka doszła do skutku, to zmieniamy koncepcję imprezy! krycie się z obozowiskiem, gotowanie na dakocie, o poranku każdorazowo obóz zwijany i wieczorem rozstawiany....
Okoliczne tereny podmokłe obfitują w ryby, grzyby, węże, a nawet i łosie bywają. Całość jest dość młoda - w latach 40-50tych zbudowano tam olbrzymie stawy rybne. Po upływie kilkynastu lat projekt porzucono i całość zarosła tworząc bagno. Na owym jest sieć kilku wysepek gdzie łatwo się schować i nie być niepokojonym.
teren jest uczęszczany raczej jesienią przez grzybiarzy -od marca do czerwca praktycznie zywego ducha nie ma.
opcja pozostawienia aut u mnie w domu istnieje, ALE na miejscówkę jest okolo 12 km marszu (2-3 h i z głowy)
jeśli są inne propozycje to śmiało - ja już jakoś po prostu przywykłem do tego że co jakiś czas Recon zwala mi się na głowę ;] (od 2 lat już w sumie
)

tylko że! jakby ta moja miejscówka doszła do skutku, to zmieniamy koncepcję imprezy! krycie się z obozowiskiem, gotowanie na dakocie, o poranku każdorazowo obóz zwijany i wieczorem rozstawiany....
Okoliczne tereny podmokłe obfitują w ryby, grzyby, węże, a nawet i łosie bywają. Całość jest dość młoda - w latach 40-50tych zbudowano tam olbrzymie stawy rybne. Po upływie kilkynastu lat projekt porzucono i całość zarosła tworząc bagno. Na owym jest sieć kilku wysepek gdzie łatwo się schować i nie być niepokojonym.
teren jest uczęszczany raczej jesienią przez grzybiarzy -od marca do czerwca praktycznie zywego ducha nie ma.
opcja pozostawienia aut u mnie w domu istnieje, ALE na miejscówkę jest okolo 12 km marszu (2-3 h i z głowy)
jeśli są inne propozycje to śmiało - ja już jakoś po prostu przywykłem do tego że co jakiś czas Recon zwala mi się na głowę ;] (od 2 lat już w sumie

-
- Tytuł użytkownika: DD Hammocks
- Kontakt:
Na stolcu to król albo biskup siedział
A co z ubraniem, oryginalne sztuki czy podobne współczesne
A buty
Komórki oczywiście wyłączamy i nikt nie ma przy sobie GPSów. Ewentualna elektryka i elektronika też z epoki. Dobrze, ze można jeszcze kupić baterie płaskie 4,5 V.
Plecaki lub chlebaki to samo

A co z ubraniem, oryginalne sztuki czy podobne współczesne

A buty

Komórki oczywiście wyłączamy i nikt nie ma przy sobie GPSów. Ewentualna elektryka i elektronika też z epoki. Dobrze, ze można jeszcze kupić baterie płaskie 4,5 V.
Plecaki lub chlebaki to samo

Krótko i na temat.
- Dźwiedź
oryginał.
No ale bez przesadyzmu - chodzi o materiały z przed epoki polarów - czyli jakieś lata 70-te i wcześniej.
Nawet jeżeli wełniany sweterek był wykonany 2 lata temu to myślę że z racji użytego materiału też się kwalifikuje.
Ciężko o buty z przed 40-tu lat co by jeszcze działały - grunt by były bez "gore" i tym podobnych "sztucznych" ułatwień. Guma była znana już wcześniej - więc takie podeszwy się kwalifikują.
Psia kość - właśnie do mnie dotarło że gdzieś w szpargałach zalega mi manierka WP z 1939, której dawno nie widziałem - muszę zrobić renament szafy.
Kurna Sikor - właśnie mi uzmysłowiłeś kwestię latarki
- oj chyba czeka mnie lampa naftowa.

No ale bez przesadyzmu - chodzi o materiały z przed epoki polarów - czyli jakieś lata 70-te i wcześniej.
Nawet jeżeli wełniany sweterek był wykonany 2 lata temu to myślę że z racji użytego materiału też się kwalifikuje.
Ciężko o buty z przed 40-tu lat co by jeszcze działały - grunt by były bez "gore" i tym podobnych "sztucznych" ułatwień. Guma była znana już wcześniej - więc takie podeszwy się kwalifikują.
Psia kość - właśnie do mnie dotarło że gdzieś w szpargałach zalega mi manierka WP z 1939, której dawno nie widziałem - muszę zrobić renament szafy.
Kurna Sikor - właśnie mi uzmysłowiłeś kwestię latarki

BUK, HUMOR i DZICZYZNA
nie szedłbym aż tak ostro w kwestii szpeju. Chodzi o TECHNOLOGIE z tamtego okresu, czyli wełniany sweter - spoko, ale już termoaktywna welniana merinowa bielizna nie. Czołówka LED odpada, ale zwykła latarka z ŻARÓWKĄ już ok. Tarp odpada, ale pałatka wp się kwalifikuje.
telefony i aparaty bym wpuścił jako wyjątek
telefony i aparaty bym wpuścił jako wyjątek

Bardzo mnie się zamysł podoba - tylko takie pytanie - wyposażenie i ciuchy "obóz socjalistyczny" czy wyroby zgniłego kapitalizmu też mogą brać udział np. ciuchy M65 (o starszej wersji nie piszę, bo chyba mało kto używa). Niestety "krwiopijcy i wyzyskiwacze" mieli jednak nad nami pewną technologiczną "przewagę", nie mówiąc już o dostępności...
Co do latarek - mogę służyć jedną (mam dwie) - co prawda 1976, ale może się przyda. Sam rozpakowywałem z "pergaminu". Nówka sztuka nie śmigana ...

Co do latarek - mogę służyć jedną (mam dwie) - co prawda 1976, ale może się przyda. Sam rozpakowywałem z "pergaminu". Nówka sztuka nie śmigana ...

Ostatnio zmieniony 04 lut 2015, 19:12 przez geser, łącznie zmieniany 1 raz.
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
W razie czego możesz się uciec do starego patentu z przyklejeniem taśmą małej żaróweczki do jednego bieguna baterii 3LR12 tak, żeby doginając palcem drugi biegun do jej koniuszka zamykać obwód. To najprostsze źródło światła elektrycznego, jakie znam.Dźwiedź pisze:właśnie mi uzmysłowiłeś kwestię latarki - oj chyba czeka mnie lampa naftowa.

Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
- Dźwiedź
Myślę że zbyt sztywnych zasad nie ma co narzucać, ale dla porządku jakieś ogólne wytyczne jak najbardziej się przydadzą.
No i konsekwencje dla "oszykańców" próbujących przemycić polarowe skarpetki
- może kamień do plecaka za każdy przedmiot nowej technologii ?
No i nadal otwarta kwestia terminu, i trasy ( bo co do formy lekko wędrownej to już chyba się wstępnie zgodziliśmy ? )
Myślę że zbyt sztywnych zasad nie ma co narzucać, ale dla porządku jakieś ogólne wytyczne jak najbardziej się przydadzą.
No i konsekwencje dla "oszykańców" próbujących przemycić polarowe skarpetki

- może kamień do plecaka za każdy przedmiot nowej technologii ?

No i nadal otwarta kwestia terminu, i trasy ( bo co do formy lekko wędrownej to już chyba się wstępnie zgodziliśmy ? )
BUK, HUMOR i DZICZYZNA
lekko wędrowna? jak rozumiem piątek u mnie (potencjalnie), marsz na miejsce, sobota na miejscu "integracyjnie" i niedziela powrót marszowy? czy coś bardziej wędrownego?
wydaje mi się że nie będzie oszukańców bo i nie ma po co - nie ma konkursu, ani rywalizacji... Wydaje mi się że zbiorowe wyśmianie takiego delikwenta wystarczy
sztywne zasady nie są potrzebne moim zdaniem - ktoś chce się bawić i wie po co to robi to wpadnie. proste. Prędzej się spodziewam że taki np. RedNose na ostatnią chwilę się pojawi z pełnym ekwipunkiem traperskim z XVIII w. i nam szczeny opadną. Albo Wilson w opcji przyodziewku w skóry i zgrzebły len z nożem krzemiennym ;]
wydaje mi się że nie będzie oszukańców bo i nie ma po co - nie ma konkursu, ani rywalizacji... Wydaje mi się że zbiorowe wyśmianie takiego delikwenta wystarczy

sztywne zasady nie są potrzebne moim zdaniem - ktoś chce się bawić i wie po co to robi to wpadnie. proste. Prędzej się spodziewam że taki np. RedNose na ostatnią chwilę się pojawi z pełnym ekwipunkiem traperskim z XVIII w. i nam szczeny opadną. Albo Wilson w opcji przyodziewku w skóry i zgrzebły len z nożem krzemiennym ;]
- Kopek
- Tytuł użytkownika: TRAMPek łikendowy
Chciałem się wpisać jako jednoosobowy uczestnik Biwaku lumpeksiarskiego bo na takiej odzieży znam się najlepiej ale widzę, że nie ma przebacz.
"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.
www.kopsegrob.blogspot.com
www.kopsegrob.blogspot.com