Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Nie panikuje, tylko zasięgam porady- albo go zostawię jako fajny okaz, albo wyrzucę jeżeli będzie niebezpiecznyTresor pisze:w celu sprawdzenia czy smugowy nalezy potrzec czubek owego zelastwa o plyte betonowa czy kawalek chodnikajesli w srodku jest fosfor zareaguje
znalazles w ziemi naboj i panikujesz jakbys znalazl 120 mm mozdzierz !

Zcałym szacunkiem większych pierdół to dawno nie słyszałemTresor pisze:w celu sprawdzenia czy smugowy nalezy potrzec czubek owego zelastwa o plyte betonowa czy kawalek chodnikajesli w srodku jest fosfor zareaguje
znalazles w ziemi nabój i panikujesz jakbys znalazl 120 mm mozdzierz !

do tego co to jest podejrzewam że jest taki model http://pl.wikipedia.org/wiki/Nab%C3%B3j ... 99_mm_NATO ale jestem laikiem który interesuję się bronią i sam trochę strzelam ale nie z takiego kalibru
  do tego co to jest podejrzewam że jest taki model http://pl.wikipedia.org/wiki/Nab%C3%B3j ... 99_mm_NATO ale jestem laikiem który interesuję się bronią i sam trochę strzelam ale nie z takiego kalibru  pozdrawiam.
 pozdrawiam.BzduraParthagas pisze:Pocisk prawdopodobnie od ckm typu Maxim, ale zabić się za to nie dam, smugowe miały szczyt malowany na czerwono, wrzucało się taki co czwarty w taśmę.

a jeśli potrafisz zobaczyć bruzdy gwintu który zostawia gwint z lufy to zazdroszczę ci wzroku absolutnego takowe bruzdy ogląda się pod mikroskopem.Piszesz cytuję "Kolejna sprawa to to, że pocisk prawdopodobnie jest "pełny" bo nie widać na nim śladów po bruzdach w lufie. " to pokaż mi w tym co NumLock znalazł łuskę gdzie mieści się ładunek prochowy nie ma,nie ma go ponieważ pocisk został wystrzelony czyi jest zużyty
 a jeśli potrafisz zobaczyć bruzdy gwintu który zostawia gwint z lufy to zazdroszczę ci wzroku absolutnego takowe bruzdy ogląda się pod mikroskopem.Piszesz cytuję "Kolejna sprawa to to, że pocisk prawdopodobnie jest "pełny" bo nie widać na nim śladów po bruzdach w lufie. " to pokaż mi w tym co NumLock znalazł łuskę gdzie mieści się ładunek prochowy nie ma,nie ma go ponieważ pocisk został wystrzelony czyi jest zużyty   
   chłopie zaprzeczasz sam sobie.Cały czas piszemy pocisk a dokładniej to jest sama kula,pocisk jest cały czyli razem z łuską która mieści ładunek miotający czyli proch.Zgadza się że były montowane na czołgach typu T-55 i T-72 oraz nowszej wersji T-72 z pancerzem reaktywnym ale tam był kaliber większy 14,7 tej opcji nie podawałem bo kaliber się nie zgadzał a skąd wiem służba wojskowa odbyta w 6 Brygada Kawalerii Pancernej w Stargardzie szczecińskim
 chłopie zaprzeczasz sam sobie.Cały czas piszemy pocisk a dokładniej to jest sama kula,pocisk jest cały czyli razem z łuską która mieści ładunek miotający czyli proch.Zgadza się że były montowane na czołgach typu T-55 i T-72 oraz nowszej wersji T-72 z pancerzem reaktywnym ale tam był kaliber większy 14,7 tej opcji nie podawałem bo kaliber się nie zgadzał a skąd wiem służba wojskowa odbyta w 6 Brygada Kawalerii Pancernej w Stargardzie szczecińskim  http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielkokali ... _maszynowy
 http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielkokali ... _maszynowyWidziales kiedys pocisk wystrzelony z jakiejkolwiek broni ?Driver pisze:To za dużo to się w tym wojsku nie nauczyłeśa jeśli potrafisz zobaczyć bruzdy gwintu który zostawia gwint z lufy to zazdroszczę ci wzroku absolutnego takowe bruzdy ogląda się pod mikroskopem.
 ))
))Zanim zaczniesz pouczać innych najpierw sam sie doucz.Driver pisze:Piszesz cytuję "Kolejna sprawa to to, że pocisk prawdopodobnie jest "pełny" bo nie widać na nim śladów po bruzdach w lufie. " to pokaż mi w tym co NumLock znalazł łuskę gdzie mieści się ładunek prochowy nie ma,nie ma go ponieważ pocisk został wystrzelony czyi jest zużyty
chłopie zaprzeczasz sam sobie.Cały czas piszemy pocisk a dokładniej to jest sama kula,pocisk jest cały czyli razem z łuską która mieści ładunek miotający czyli proch.
To kiepsko Was tam wyuczyli w tym Stargardzie. Ale ja nigdy nie miałem jakoś dobrego zdania stargardzkich jednostkach. Ani "białych", ani "czerwonych".Driver pisze:Zgadza się że były montowane na czołgach typu T-55 i T-72 oraz nowszej wersji T-72 z pancerzem reaktywnym ale tam był kaliber większy 14,7 tej opcji nie podawałem bo kaliber się nie zgadzał a skąd wiem służba wojskowa odbyta w 6 Brygada Kawalerii Pancernej w Stargardzie szczecińskim

chyba nie przeczytałeś mojego posta do końca jeśli chodzi to czy widziałem pocisk wystrzelony z jakiekolwiek broni.A co do rozbierania naboju to widzę w tym daleką tradycję od II wojny światowej fajnie.
 chyba nie przeczytałeś mojego posta do końca jeśli chodzi to czy widziałem pocisk wystrzelony z jakiekolwiek broni.A co do rozbierania naboju to widzę w tym daleką tradycję od II wojny światowej fajnie.  
   już wtedy robili otwieracze niezłe.Ale spoko ty wiesz  najlepiej,niezły jesteś
 już wtedy robili otwieracze niezłe.Ale spoko ty wiesz  najlepiej,niezły jesteś   

Wnosząc po tym co napisałeś - mam wątpliwości czy jednak widziałeś. Nieźle się ubawiłem czytając tekst o mikroskopieDriver pisze:
chyba nie przeczytałeś mojego posta do końca jeśli chodzi to czy widziałem pocisk wystrzelony z jakiekolwiek broni.

A cos merytorycznie i wnoszącego do tematu potrafisz napisać ?Driver pisze:A co do rozbierania naboju to widzę w tym daleką tradycję od II wojny światowej fajnie.
już wtedy robili otwieracze niezłe.Ale spoko ty wiesz najlepiej,niezły jesteś

. Taka wprawa w poszukiwaniu śladów przeszłości potrafi zaprowadzić w naprawde interesujące miejsca. Co do robienia sobie kolekcji z takich "wynalazków" to nie polecam. Myśle, że przykłady które można zobaczyć w TV obrazują pięknie co sie może stać z ludźmi kiedy takie hobby za bardzo ich wciągnie.
 . Taka wprawa w poszukiwaniu śladów przeszłości potrafi zaprowadzić w naprawde interesujące miejsca. Co do robienia sobie kolekcji z takich "wynalazków" to nie polecam. Myśle, że przykłady które można zobaczyć w TV obrazują pięknie co sie może stać z ludźmi kiedy takie hobby za bardzo ich wciągnie.