"Polędwica"

Ok 1 kg schabu,
2 łyżki soli,
łyżeczka cukru,
świeżo zmielony pieprz,
2 łyżeczki nasion kolendry,
łyżeczka majeranku,
2 lub więcej ząbków czosnku,
2 liście laurowe
słodka lub ostra papryka,
jałowa gaza, lniane nici
Umyty schab czyścimy z błon, osuszamy i nacieramy solą. Wstawiamy do lodówki na 2-3 doby, odlewając systematycznie zbierający się płyn (ważne). Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Osuszone mięso nacieramy powstałą mieszanką przypraw. Owijamy gazą, związujemy ciasno. Wieszamy w suchym, ciepłym, ale przewiewnym miejscu na 5-6 dni. Po tym czasie ponownie wkładamy na 2-3 dni do lodówki.
Najsmaczniejsze w cieniutkich plastrach.
Osobiście następnym razem użyję mniej kolendry, a więcej czosnku, spożywam to już od 2-ch tygodni - na razie nie psuje się (jest poza lodówką), sensacji żołądkowo - jelitowych nie odnotowałem. Macie podobne przepisy - napiszcie

Smacznego