Pochwal się swoim nożem
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Na moje oko ta rękojeść to uchwyt od górnopłuku w WC. Takie coś wisiało na łańcuszku i jak chciało się spuścić wodę to wystarczyło pociągnąć. U moich dziadków było coś bardzo podobnego, pamiętam, bo jako kilkulatek bardzo się tym interesowałem
Do tego były podobne gałki przy umywalce i wannie. Dom był z lat 50 ale armatura mogła być starsza z jakiegoś powojennego szabru.

http://ludzkietropy.pl/ - relacje z moich wypraw i nie tylko
-
- Gadu Gadu: 337337
- Tytuł użytkownika: Nic nie umiem!
Może mało survivalowe nożyki ale dają radę i w mieście i w lesie, chociaż batować drewna nie mam serca nimi robić.
Master Cutlery Dagger MT-225
Dane techniczne:
Długość głowni: 165 mm
Grubość głowni: 4 mm
Stal: 440
Ostrze: płaskie + ząbkowane
Rękojeść: guma
Pochwa: nylon
Długość całkowita: 290 mm
Waga: 215 g
Smith&Wesson Dagger (SWHRT12)
Dane techniczne:
Długość głowni: 123 mm
Grubość głowni: 3,5 mm
Stal: 7Cr17
Ostrze: gładkie
Rękojeść: ABS
Pochwa: tworzywo sztuczne
Długość całkowita: 231 mm
Masa: 125 g
Master Cutlery Dagger MT-225
Dane techniczne:
Długość głowni: 165 mm
Grubość głowni: 4 mm
Stal: 440
Ostrze: płaskie + ząbkowane
Rękojeść: guma
Pochwa: nylon
Długość całkowita: 290 mm
Waga: 215 g
Smith&Wesson Dagger (SWHRT12)

Dane techniczne:
Długość głowni: 123 mm
Grubość głowni: 3,5 mm
Stal: 7Cr17
Ostrze: gładkie
Rękojeść: ABS
Pochwa: tworzywo sztuczne
Długość całkowita: 231 mm
Masa: 125 g
Niech ryczy z bólu ranny łoś,
Zwierz zdrów przebiega knieje.
Ktoś nie śpi, aby spać mógł ktoś,
To są zwyczajne dzieje.
Zwierz zdrów przebiega knieje.
Ktoś nie śpi, aby spać mógł ktoś,
To są zwyczajne dzieje.
- Marshall
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
Mscibor, na pocieszenie ja tylko dodam że większość z nas przerabiała te same lekcje...lukasz_sp pisze:Mscibor, Nie jestem specjalistą, ale jeszcze sporo się musisz o nożach nauczyć...

Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- SmileOn
- Tytuł użytkownika: the violinist
Dźwiedź pisze:Chłe chłe - nawet na pamiątke tamtych "błędów i wypaczeń" zostawiłem sobie w szafie wojskowy wz.98 bym zawsze pamiętał "jak wół cielęciem był"Marshall pisze:Mscibor, na pocieszenie ja tylko dodam że większość z nas przerabiała te same lekcje...
A ja zostawiłem sobie szturmowego glock-a :p
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
- Dźwiedź
- Tytuł użytkownika: brat cebka
Master Cutlery Dagger MT-225 bardzo efektownie wygląda, ale w terenie będzie Ci częściej przeszkadzał niż pomagał.
Eternit, - Przypomniałeś mi że też ( zamierzchłe czasy) miałem taki nóż jak z Rambo - z drążoną rączką.
Nie musze chyba pisać że sie rozp....ył w na wypadach leśnych po 3 miesiącach. :->

Master Cutlery Dagger MT-225 bardzo efektownie wygląda, ale w terenie będzie Ci częściej przeszkadzał niż pomagał.
Eternit, - Przypomniałeś mi że też ( zamierzchłe czasy) miałem taki nóż jak z Rambo - z drążoną rączką.
Nie musze chyba pisać że sie rozp....ył w na wypadach leśnych po 3 miesiącach. :->
BUK, HUMOR i DZICZYZNA
A na co Tobie taka kosa? Użyteczności surwiwalowej prawie żadnej. Nie jest za duży by być samodzielnym nożem? Waga nie przeraża?
No i ten wątek, dotyczy bardziej noży zrobionych własnoręcznie.... Może ustrzeże Cię przed zmarnowaniem pieniądzy:
Pisza o tym nożu Kizlay:
nr 1 - idealnie. Niestety przy rozmiarach, to "idealnie" jest znaczącym przekłamaniem
nr 2 że nadaje się do rzeźbienia
nr 3 że nadaje się obróbki zwierzat.
w przypadku nr nr 2 i 3 jest jednym z najgorszych wyborów do tego celu.
Z uwagi na rozmiary nadaje się do walki, robienia dużych dziur, otwierania stalowych beczek, czy czołgów, ścinania drzewek (ale nie idealnie, bo idealnie do ścinania to nadaje się coś co ma ściśle określone przeznaczenie. W tym układzie już lepiej się sprawdzi siekiera czy karczownik; choć siekiera będzie lepsza do obróbki zwierząt).
Kup se lepiej jakąs siekierkę np. Gransforsa leśną, bushcraftową czy myśliwską. i do tego jakiś mały nożyk.
Rat-1 to dobry nóż, ale składak.
Jeśli zdecydujesz się kupić tego Kizlyar`a dla mania. To gratuluję, tez lubię noże.
No i ten wątek, dotyczy bardziej noży zrobionych własnoręcznie.... Może ustrzeże Cię przed zmarnowaniem pieniądzy:
Pisza o tym nożu Kizlay:
Kłamstwo:Idealnie nadaję się do siekania, krojenia, cięcia, rzeźbienia czy obróbki zwierząt.
nr 1 - idealnie. Niestety przy rozmiarach, to "idealnie" jest znaczącym przekłamaniem
nr 2 że nadaje się do rzeźbienia
nr 3 że nadaje się obróbki zwierzat.
w przypadku nr nr 2 i 3 jest jednym z najgorszych wyborów do tego celu.
Z uwagi na rozmiary nadaje się do walki, robienia dużych dziur, otwierania stalowych beczek, czy czołgów, ścinania drzewek (ale nie idealnie, bo idealnie do ścinania to nadaje się coś co ma ściśle określone przeznaczenie. W tym układzie już lepiej się sprawdzi siekiera czy karczownik; choć siekiera będzie lepsza do obróbki zwierząt).
Kup se lepiej jakąs siekierkę np. Gransforsa leśną, bushcraftową czy myśliwską. i do tego jakiś mały nożyk.
Rat-1 to dobry nóż, ale składak.
Jeśli zdecydujesz się kupić tego Kizlyar`a dla mania. To gratuluję, tez lubię noże.
Bardzo dobre podejście! Jedna z pierwszych lekcji: ani Master Cutlery, ani Smith'&'Wesson nie mają w swojej ofercie ANI JEDNEGO DOBREGO NOŻA. Nieważne co Ci powie sprzedawca. wykonane z kiepskiej stali z niejednokrotnie kiepską obróbką termiczną i wieloma niedoróbkami. Dobre tylko do leżenia na półce, albo pochwalenia się kolegom od ASG.Mscibor pisze:Dlatego wpadłem na to forum, żeby się uczyć :->
Jest taki niezawodny, czy też wręcz legendarny zestaw ostrości które zrobią Ci wszystko. Jedyną wadą tego zestawu jest to że nie będziesz miał pretekstu do kupowania nowych zabaweczek "bo zrobią każdą robotę". Owe ostrości to:
Mora Bushcraft / Hultafors /
Sanrenmu 710 / dowolny Victorinox / Opinel
składana piła od Bahco lub Fiskarsa i/lub jakiś poręczny toporek
Jakbyś sie wahał nad zakupem dobrego noża to nie krępuj się pytać (choć w banalnych sprawach typu "ale czy na pewno mora jest dobra?" lepiej na shoutboxie)
jeśli jednak stwierdzisz, że MORA to za tani nóż, bez wyrazu, to pójdziesz dalej np. Bushcraft od Tlima czy inny custom.
Faktem jest, że wraz z dorastaniem nożowym, nożyki maleją ale ich jakość i strona estetyczna rośnie znacząco (cena też
) :
Tu masz porównanie Mora vs Tlim Bushcraft
I to są noże do pracy.
Faktem jest, że wraz z dorastaniem nożowym, nożyki maleją ale ich jakość i strona estetyczna rośnie znacząco (cena też

Tu masz porównanie Mora vs Tlim Bushcraft

I to są noże do pracy.
- rododendron
- Tytuł użytkownika: przystojny
- Tytuł użytkownika: przystojny