szerokość butów będzie Ci ciężko zmienić w trybie "hopsiup", a to głownie za sprawą podeszwy i otoku. kupione przez Ciebie buty to zupełnie inna para kaloszy (dosłownie) niż "desanty", o innym przeznaczeniu. ich górski rodowód i przeznaczenie na zimę oraz trudne warunki ternowo-pogodowe wymuszają konstrukcję, która bardzo mocno trzyma stopę.
po kilku spacerach but powinien ułożyć się do stopy, ale pierwszy, drugi dzień to będzie męka, stopy będą Cię boleć.
o ile mi wiadomo ten model nie jest sprzedawany w różnych szerokościach, więc jeżeli po kilku próbach nie uda się dopasować buta do stopy - będziesz musiał rozważyć kupno innego modelu, innej firmy, choć o cenę poniżej 200 zł będzie trudno ustrzelić.
nic się nie bój o pękanie czy rwanie się membrany. inna sprawa, że po kilku sezonach straci swoje właściwości i pozostanie Ci już tylko "zaklejenie" impregnacją.
skarpety - w zasadzie każda pasuje, różnić się będą tylko komfortem. zasada taka sama, jak w każdych innych butach skórzanych, tzn. ubierając skarpetę bawełnianą musisz liczyć się z prawdopodobieństwem zatrzymywania wilgoci. generalnie zawsze lepiej jest zdobyć się na skarpetę z domieszką włókien antybakteryjnych i termoregulujących, a już najlepiej to 100% wełna z merynosów (drogie, ale służą latami).
osobiście po zakupie skarpet marki SmartWool przeszło 2,5 roku temu noszę w teren dwie-trzy pary na zmianę. Kupiłem je w trzech wersjach: medium (chłodne lato, jesień, wiosna), heavy (jesień, zima, wiosna) i extra heavy (ciężka zima lub wysokie góry). sporadycznie podczas dłuższych wypadów dobieram do tego inne skarpety sportowe.
impregnacja: musisz zapomnieć o tradycyjnej paście do butów, gdyż z czasem zatyka membranę i zamienia buta w worek foliowy. ja stosuję do swoich butów (100% skóra) wosk Meindla, ale już słyszałem opinie, że na dłuższą metę ten środek potrafi zepsuć buta.
zajrzyj na tactical.pl i ngt.pl - tam znajdują się bardzo obszerne tematy dotyczące impregnacji i konserwacji butów z membranami. szukaj też w Internecie po haśle "impregnacja butów skórzanych z membraną", ale broń Boże nie sugeruj się stronami marketingowymi, producentów czy poradami na forach typu onet albo wp.pl
jak tylko znajdę jakieś mądre słowa to wrzucę tutaj link
EDYCJA:
http://www.tactical.pl/forum/index.php/ ... 270.0.html
http://www.tactical.pl/forum/index.php/ ... 074.0.html
dużo czytania, ale będziesz wiedział wszystko.