www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sało
Autor Wiadomość
Dźwiedź 
brat cebka


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 700
Skąd: GoldenCity
Wysłany: 2013-10-24, 19:37   

birken1 napisał/a:
Po prostu ludzie doznali szoku że mięso jest ze zwierząt. :lol:


hehe - no bo przecież hamburgery z maca nie są ze świnki - przynajmniej w 90% nie są z mięsa :D

A wracając do mojego pomysłu z pieczonym prosiaczkiem - ciekawe jak by ludkowie to zdzierżyli gdybym przyprowadził żywego i najpierw trzeba by go było ubić ? :-/
Ktoś z ludków to potrafi ?
Nie pytam o twardy charakter, ale o umiejętności.
 
     
Bubel 


Pomógł: 6 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Wrz 2011
Posty: 547
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-10-24, 19:54   

Dżwiedź - prosiaka nie bo nie próbowałem, ale kilka kur, gęsi, ryb i jeden baran padł pod mą ręką. NATOMIAST! uważam że ubianie na miejscu to kiepski pomysł :/ straszny syf się robi wszędzie a do tego niezbyt to higieniczne. Doszłoby do totalnego marnotrawstwa dobrego mięsiwa. Weź tu na takim zlocie np. ogłusz (a barana trudno!) zabij, wykrwaw, rozciągnij, oskuruj, wypatrosz, rozporcjuj wnętrzności (płuca, nerki, serce, wątroba, żołądek[extreme! śmierdzi strasznie :/ ]), wytnij jelita i odbyt tak żeby okolica nie śmierdziala przez 48h... ogólnie to kawał roboty jest.
EDIT: JM - od kiedy wieprzowina kruszeje? :P napychasz dziada kaszą i przyprawami, zaszywasz i jazda na ogień! tylko z prosiakiem problem bo nie wiem czy skórować czy nie :/
 
 
     
Abscessus Perianalis 
Dziki Dzik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 32
Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 966
Skąd: CK / Wa-wa
Wysłany: 2013-10-24, 21:22   



Ta oto siedziała w marynacie przez prawie dobę, więc może da się zaszyć i na ogień, ale czy to dobre będzie? Natomiast to Ci powiem jeśli chodzi o skórowanie:



Naprawdę, pieczenie prosiaka nie ma nic wspólnego z sało. Załóżcie nowy temat, czy coś, przeniosę posty jeśli w ogóle jest po co.
_________________
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."

"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."

Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
 
 
     
Dźwiedź 
brat cebka


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 700
Skąd: GoldenCity
Wysłany: 2013-10-24, 22:55   

Znać paru Ludków wie co i jak. :-D
Choć dobę marynowania prosiaczka, w całości, to w mojej skromnej opini zdecydowanie za mało.
co innego pocięte w paski kawałki miesiwa.

Skórowanie prosięcia odradzam.
Napychanie kaszą i kawałkami wątróbki jak najbardziej tak.

co do pieczenia - to raczej preferowałbym dół niż rożen nad ogniskiem, mniej pilnowania żaru i równomiernego opiekania - choć taki z nad żaru lepszy, ale roboty w ch*j i łatwo zmarnować dobre mięsko.

Ale jak kto się zadeklaruje donosić drewno i napitki dla mnie to posiedzę parę godzin i przypilnuję. ;-)
 
     
Abscessus Perianalis 
Dziki Dzik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 32
Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 966
Skąd: CK / Wa-wa
Wysłany: 2013-10-24, 23:04   

Nie było czasu, żeby go na dłużej w spa zostawić. :)

Jutro wam założę temat i poprzenoszę te posty.
_________________
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."

"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."

Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
 
 
     
MlKl 


Pomógł: 14 razy
Dołączył: 19 Paź 2010
Posty: 603
Skąd: Błonie
Wysłany: 2013-10-25, 01:27   

Dźwiedź napisał/a:
birken1 napisał/a:
Po prostu ludzie doznali szoku że mięso jest ze zwierząt. :lol:


hehe - no bo przecież hamburgery z maca nie są ze świnki - przynajmniej w 90% nie są z mięsa :D

A wracając do mojego pomysłu z pieczonym prosiaczkiem - ciekawe jak by ludkowie to zdzierżyli gdybym przyprowadził żywego i najpierw trzeba by go było ubić ? :-/
Ktoś z ludków to potrafi ?
Nie pytam o twardy charakter, ale o umiejętności.


Padło z mojej ręki w swoim czasie kilkaset rozmaitych zwierzątek, ludziki jedzący mięso i przetwory do dziś w większości żyją :)

A o przyprowadzeniu żywego prosiaka gadaliśmy już ze dwa lata temu, ino nikt się nie odważył...

Proponuję na jesieni przyszłego roku zrobić znowu zlocik na wyspie wiślanej, jeszcze nie wiem na której, ale latem robimy dzieciakom spływ, to coś wybiorę. A tam będą warunki do takiej zabawy wyśmienite.
 
     
Mr. Wilson 


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 446
Skąd: xyz
Wysłany: 2013-11-22, 11:32   

Zrobiłem sało podobnie jak jm48, tylko że po gotowaniu w solance nie wypełniałem wolnych miejsc wytopionym tłuszczem. Słoninę dokładnie natarłem i obsypałem rosyjską przyprawą do sała. W lodówce powoli dojrzewa, dzisiaj próbowałem (po tygodniu kruszenia) i już jest dobre.
_________________
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 49
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 183
Skąd: małopolska
Wysłany: 2013-11-22, 15:02   

Nie pisałam wcześniej - lardo wyszło pyszne!
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
Sobota.SBT 
Punk


Wiek: 29
Dołączył: 04 Paź 2013
Posty: 34
Skąd: Piekary Śląskie
Wysłany: 2013-12-01, 12:45   

Dostałem w końcu odpowiednią słoninke ( na 3 palce ) :) biore się zaraz za robote, wg przepisu młodego, zamierzam dodatkowo zrobić jeden słoiczek z dodatkiem suszonych grzybów, próbował już ktoś tak robić ? Ciekawi mnie smak jaki z tego powstanie icon_twisted
_________________
http://imprezawgorach.pl/

https://www.facebook.com/...9155438?fref=ts

W sprawach organizacyjnych - PW
Pozdrawiam SoboTa
 
 
     
Młody 
161 crew


Pomógł: 12 razy
Wiek: 27
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 914
Skąd: Tychy
Wysłany: 2020-02-14, 20:26   

Wręczam sobie sam złotego szpadelka, ale właśnie natrafiłem na dość fajny film. Sało na sucho.
https://www.youtube.com/w...OX8&app=desktop
_________________
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
 
 
     
Doczu 
Litewski Cham


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 25 Mar 2009
Posty: 1356
Skąd: Pinecity
Wysłany: 2020-02-25, 10:29   

Młody robiłem tym sposobem i niestety nie ma startu do sało jedzonego w krajach bloku wschodniego.
Sało robione tą metodą jest łykowate i stosunkowo twarde. A trzymałem chyba ponad 2 miesiące w soli.
IMO najbardziej zbliżone w konsystencji do sało ze wschodu, jest słonina lekko zblanszowana w solance i dopiero potem do soli.
 
     
mar_kow 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Cze 2014
Posty: 129
Skąd: Mazury
Wysłany: 2020-02-26, 18:52   

Tak, wszystko też zależy od słoniny. Współczesne gatunki świń to krzyżówki które mają zapewnić chude mięso i ewentualnie przerośnięty boczek. Nasze rodzime gatunki które tylko profesjonalni hodowcy są w stanie pozyskać dają grubą warstwę słoniny bez przerostów - taka jest najlepsza.
Osobiście robiłem na wiele sposobów, jedne wychodziły lepsze, inne gorsze. Najlepiej wspominam słoninę robioną przez dziadka i ojca.
Teraz namiastką jest wypatrzona przeze mnie w sklepie importowana litewska. Kosztuje więcej niż nasza szynka ale jest naprawdę dobra - nawet żona podskubuje...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9