Żurawina

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Mr. Wilson
Posty: 422
Rejestracja: 27 paź 2010, 22:55
Lokalizacja: xyz
Płeć:
Kontakt:

Żurawina

Post autor: Mr. Wilson »

Jak co roku koniec sierpnia i wrzesień to u mnie zbiór żurawin. Wczoraj nazbierałem na bagnach, dosyć dużo, kilka zjadłem, kwaśne ale mi smakują.
Pozostałe zabrałem do domu z przeznaczeniem na kisiel i żurawinówkę. Kisiel z żurawin smakuje fantastycznie, nie ma porównania do takiego z torebki.
Żurawinówka to jedna z najlepszych nalewek jaka znam, ''małe'' co nieco już się robi.
Czasami też dodaję żurawinę do placuszków lub zupy.
Szkoda tylko że bagien i miejsc gdzie można jeszcze zbierać żurawinę coraz mniej.

Macie pomysły jak jeszcze wykorzystać żurawinę?
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
Awatar użytkownika
Morg
Posty: 470
Rejestracja: 09 mar 2008, 23:29
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1586833
Płeć:

Post autor: Morg »

Może mało odkrywcze, ale wysuszyć. Smaczne i daje dużo energii zimą.
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Awatar użytkownika
soohy
Posty: 1093
Rejestracja: 26 lip 2010, 22:44
Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
Płeć:
Kontakt:

Post autor: soohy »

Ja na pewno bym zrobił trochę kompotu do picia i słodki syrop :)
Annael9
Posty: 91
Rejestracja: 23 lis 2012, 18:25
Lokalizacja: spod lasu
Płeć:

Post autor: Annael9 »

Morg pisze:Może mało odkrywcze, ale wysuszyć. Smaczne i daje dużo energii zimą.
Nie wiem czy odkrywcze ale na pewno słuszne, ponieważ suszenie utrwala energetyczne zasoby surowca. Tak sądzę :-)

Nie robię nic z żurawiny jako jej w pobliżu nie ma chociaż podobno to był las podmokły, ale nie ma :-/

Tak sobie poguglałam i tu taka zbiorcza strona :-D

Święto Żurawiny 2012 Jest tam z 60 zgłoszonych przepisów. Zdaje mi się, że dawniej używana była w przetworach jako dodatek do mięs wszelakich, ale to nie moja dziedzina.

Tego roku interesuje mnie raczej czarny bez Nie zbierałam kwiatów, a szkoda, teraz wybieram się Mr Wilson na twój blog po inspiracje :-D

Zupa z czarnego bzu

[hide]Dobra była, sok nieco posłodziłam, dodałam kefir z mąką zagotowałam, dodałam wczoraj ugotowane płatki owsiane na wodzie, na gęsto, trochę lepsze niż z makaronem, dlatego sądzę, że żurawina suszona może służyć jako dodatek do gotowania lub jedzenia na surowo z płatkami wszelakimi :mrgreen: [/hide]
Awatar użytkownika
puchalsw
Posty: 1742
Rejestracja: 07 lis 2009, 13:36
Lokalizacja: Zielona Białołęka
Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Płeć:

Post autor: puchalsw »

No a ja dzisiaj w temacie:

Obrazek

Bilans: 4 słoiki konfitury żurawinowej gotowe, 3 słoiczki konfitury z czerwonej borówki, no i ten garniec na zdjęciu. Będzie z tego jakieś kolejne 4 słoiki konfitury.
F..k it, I'll Do It Myself!
Awatar użytkownika
Mr. Wilson
Posty: 422
Rejestracja: 27 paź 2010, 22:55
Lokalizacja: xyz
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Mr. Wilson »

Dziękuję Annael9, kilka przepisów wypróbuję. Najbardziej spodobał mi się przepis na ciasteczka owsiane.
Jadłem takie ciasteczka, z różnymi innymi dodatkami i bardzo mi smakowały.
Pokombinuję sam, na kamieniu przy ognisku upiec.
Zbiór bzu u mnie dopiero się zaczyna. Dzisiaj w lesie objadałem się czeremchą amerykańską, lepsza niż bez.


No patrz jaki przygotowany :shock:
puchalsw, powiedz jeszcze, że sam zbierałeś :-D
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
Awatar użytkownika
puchalsw
Posty: 1742
Rejestracja: 07 lis 2009, 13:36
Lokalizacja: Zielona Białołęka
Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Płeć:

Post autor: puchalsw »

Mr. Wilson pisze:puchalsw, powiedz jeszcze, że sam zbierałeś
Morg pisze:Tymy Ręcamy przecież ;]
;-) Pod Wielbarkiem od pewnego pana, ledwo widzącego i głuchego jak pień kupuję.

Pan mimo swoich problemów wzrokowych świetnie rozpoznaje banknoty, i stałych klientów. Niestety wciąż mam sporo gałązek i liści wśród owoców do wybierania ;-)
F..k it, I'll Do It Myself!
ODPOWIEDZ