Czy ktoś z was ma doświadczenie z nanoimpregnatem i jest w stanie polecić jakiś konkretny produkt?
Chcę zaimpregnować buty górskie ze skóry z membraną goretex a niestety z tego typu impregnatem nie miałem jeszcze do czynienia.
Będę wdzięczny za pomoc.
Dobrego nie polecę ale ten ODRADZAM!!!
Nikwax zostawia plamy. Chyba, że czegoś nie zrozumiałem w instrukcji. Mało tego, spotkałem się z opinią ( tematyka wypadów w góry - fora) że nie sposób tego nanieść w domowych warunkach. Tym samym zniszczyłem stare buty HD, choć przyznać trzeba wody nie przepuścił a warunki (wówczas) były tragiczne. Ponad 12 godzin w śniegu...
Nikwax jest dobry w wersji do prania, tzn kupujesz koncentrat wlewasz do miski z wodą i wrzucasz kurtkę lub inny ciuch, a ten w wersji z atomizerem faktycznie zostawia plamy i bardzo nierównomiernie się nanosi (i w zasadzie po kilku użyciach w newralgicznych miejscach jak by się wycierał i normalnie puszcza wodę).
Po Nikwaxie kupiłem coś takiego: http://sklep.proclean.net.pl/55-nanoimp ... kanin.html
można go dostać w kilku sklepach sieciowych i na allegro, i wg mnie działa lepiej niż nikwax ale przyznać muszę że raz na kurtce zostawił mi jaśniejszą plamę (z mojej winy bo źle go rozprowadziłem i przy wciąganiu impregnatu została w jednym miejscu większa ilość). Używam go też ze spodniami NyCo (impregnuje doły nogawek przed okresem pluchy) i bardzo fajnie radzi sobie z chlapą na chodnikach.
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
Dodam jeszcze, że po wejściu do domu oczyściłem buty lekko nawilżoną w wodzie szmatką. Delikatnie aby tylko zdjąć impregnat. Kiedy wyschły (naturalne warunki + 18) ponownie naniosłem impregnat. W pierwszym momencie nic nie zauważyłem. Na następny dzień byłem w szoku, świeciły się tak jakbym użył zwykłej pasty do butów i mocno je wyglancował. Tego k****twa nie dało się zmyć. Kupiłem zwykły impregnat z serii W - 5 (w Lidl- u) mimo to przebarwienia zostały.
Do nowych butów HD (powtórzyłem markę) stosuję polecany przez producenta Palmerston, choć na wypady w śniegu po kostki, raczej nie spróbuję, woda, błoto, daje radę, nie przebarwia, zachowuje na bucie naturalny kolor czyli ten jaki nadał jej producent...
Ja używam do większości butów impregnatu zalecanego przez producenta Haix (nie pamiętam nazwy, kupiłem na krismark.pl). Nie zostawia plam, a buty nie przemakają.